Didim'de geçtiğimiz hafta ekmeğin zamlı fiyattan satılmaya başlamasının ardından, başlayan tartışmalar sürüyor. Ekmek zammıyla ilgili olarak fırıncılarla bir araya gelen Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, fırıncılara ve katılımcılara konuyla ilgili bilgi verdi.
Meslek komitesi ve bilirkişi ile fiyat belirlemesi yapıldığına dikkat çeken Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, ülke genelinde sadece Didim'de ekmek zammına protesto edildiğini söyledi. Oda olarak hem esnafı hem de vatandaşı kollamak durumunda olduklarının altını çizen Erbaş, "Biz zamdan yana değiliz. Bilindiği üzere; buğdaya, dolayısıyla una, akaryakıta, elektriğe ve ekmek üretiminde kullanılan birçok maddeye zam geldi. Tüm bunlar en ince noktasına kadar değerlendirilerek bir maliyet hesabı çıkartıldı. Bu hesaba göre maliyet 47 YKr civarında. Aslında geriye dönük bir hesaplama yaparsak, 2007 Kasım ayında 250 gram Ekmek 50 YKr iken, şimdi ekmeğin gramajı 300 gram oldu. O zaman ekmek 300 gram olsa idi zaten 60 YKr olacaktı. Biz asgari 70 YKr dedik. Bunun altında da satan olabilir. Rekabet ortamında fırıncı ekmeği daha ucuza da satabilir. Biz alt limit koymadık" dedi.
Gıda ürünlerinde biyolojik yakıt üretiminin de gerçekleştirilmesi ile birçok gıda ürününde zammın kaçınılmaz olduğuna değinen Erbaş, küresel ısınmaya bağlı olarak dünya genelinde gıda sektöründe bu zamların gerçekleştiğini kaydetti. Yapılan maliyet hesaplarına vergi zamlarının eklenmediğine işaret eden Erbaş, “Bu durumda gerçekten fırıncı esnafı mağdurdur. Kış aylarında ki üretimle yaz aylarındaki üretim farklı olduğu için, örneğin kışın bin ekmek üreten bir işletme üretimini yaz aylarında 3 ila 5 bine çıkarttığında işçi sayısı da artacaktır. Buda ayrı bir maliyettir. Belki yazın istihdam ettiği işçiyi kış aylarında da istihdam etmek zorunda kalabilir" diye konuştu.
Ekmek zammı konusunda yapılan eleştirilerin doğru olmadığını savunan fırıncı Kudret Kuzucu da, konuşmasında, “Fırıncı esnafı olarak gerçekten mağduruz. Merdiven altı ruhsatsız fırınlar var. İlçe Tarım Müdürümüzle bu konuyu görüştük. Bunlarla yakından ilgilenecek. Bunlar vergi yok, algı yok. Ekmeği istediği fiyata satıyor. Türkiye"nin pek çok yerinde ekmek fiyatları 85 YKr"u buldu, Didim"de daha yeni 70 YKr oldu. Oralarda protesto yok, burada var”