Alanya itfaiyesi, ‘kaza yapmış ve içinde sıkışmış bir insanı kurtarma’ eğitimini vermek için kaza kırım aletleriyle kestikleri otomobili aynı zamanda ‘yanan bir otomobili söndürme’ eğitimini vermek için defalarca kullanıyor. Aracı kesip yaktıktan sonra tekrar tamir ettirip eğitime hazır hale getirdikleri otomobilin fazla deforme olması ise dikkat çekiyor.

Belediye Fen İşleri Müdürlüğü’nden alınan hurda bir otomobili en az 30-40 defa eğitimde kullandıklarını belirten İtfaiye Müdürü Mehmet Oral, özellikle kış aylarında 50 civarında itfaiye personelini boş durmaktan kurtarıp sürekli uygulamalı eğitime tabi tuttuğunu söyledi. Kışlalardaki, ‘eğitimde kan dökmeyen savaşta kan döker’ sözünü benimsediklerini ifade eden Oral, itfaiye erlerinin sürekli uygulamalı eğitime tabi tutulmasının önemine vurgu yaptı. Oral, defalarca aynı otomobili kullanmalarına rağmen eskimemesine şaşırdığını söyledi.

Her yıl bu şekilde 4-5 otomobili eğitimde eskittiklerini ifade eden Oral, sürekli eğitim alan personelin gerçek yangınla kazada bilinçli ve seri hareket etmesine etki yaptığını söyledi. İtfaiyecilikte, sürenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Oral, uluslararası standartlarda bir itfaiyenin şehrin en uzak bölgesine ulaşmasının 4 dakika aldığını kaydetti. Bu standardı yakalamak ve olay yerindeki zayiatı en aza indirmek için zamanla yarıştıklarını kaydeden Oral, sürekli verilen eğitimlerin personelin seri ve hızlı olmasında etkili olduğunu kaydetti. Oral, "Müdürlüğümüz, teknolojinin gelişmesine paralel olarak, gerek personelin eğitimi, gerek organizasyonu ve gerekse araç-gereçlerin modernizasyonu olsun, günün şartlarına uygun hale getirilmesine özen gösteriyoruz. Teknolojik gelişmelere uygun olarak hizmet içi eğitim programları düzenleyerek, personelin yangınla mücadele, arama -kurtarma ve ilk yardım kabiliyetlerini artırmak için çalışmalarımız sürdürülüyor." dedi.