Bugün'den Fatma Eren'in haberine göre Tür­ki­ye Ka­mu Has­ta­ne­le­ri Ku­ru­mu ta­ra­fın­dan an­ti­ne­op­las­tik ilaç­la­rın te­mi­ni ile il­gi­li bir ge­nel­ge ya­yın­lan­dı.

Genelgede ke­mo­te­ra­pi­de kul­la­nı­lan ilaç­la­rın ec­za­ne­ler­den alın­dı­ğı vur­gu­lan­dı. An­cak 1 Tem­mu­z’­dan iti­ba­ren bu sis­tem­de de­ği­şik­li­ğe gi­di­le­ce­ği be­lir­ti­le­rek kan­ser ilaç­la­rı­nın has­ta­ne­ler ta­ra­fın­dan has­ta­ya su­nu­la­ca­ğı­nın belirtildi.

KE­MO­TE­RA­PİDE KU­LA­NI­LAN­LAR

Ge­nel­ge­de şu ifa­de­ler yer al­dı: “Gü­nü­bir­lik ke­mo­te­ra­pi te­da­vi­le­rin­de 01/07/2015 ta­ri­hi­ne ka­dar kul­la­nı­la­cak olan­la­rın has­ta­ya re­çe­te edi­le­rek ser­best ec­za­ne­ler­den te­min et­ti­ril­me­si­ni, 01/07/2015 ta­ri­hin­den iti­ba­ren gü­nü­bir­lik te­da­vi­ler da­hil ya­ta­rak te­da­vi­ler­de kul­la­nı­la­cak kan­ser ilaç­la­rı­nın ise ge­nel sek­re­ter­li­ği­niz­ce has­ta­ya re­çe­te edil­me­ye­cek şe­kil­de sa­tın al­ma sü­reç­le­ri­nin plan­la­ma­sı­nı, sağ­lık te­sis­le­ri­nin bil­gi­len­di­ril­me­si yö­nün­de ge­rek­li ted­bir­le­rin alın­ma­sı­nı ve ko­nu­nun ta­ki­bi­nin ge­nel sek­re­ter­li­ği­niz­ce has­sa­si­yet­le ya­pıl­ma­sı­nı önem­le ri­ca ede­riz.”

İLAÇ­LA­RI­ KO­RU­YA­MA­YA­CAK­LAR

Uy­gu­la­ma­ya tep­ki gös­te­ren Tüm Ec­za­cı İş­ve­ren­ler Sen­di­ka­sı (TE­İS) Ge­nel Baş­ka­nı Nur­ten Say­dan, Da­nış­ta­y’­a da­va aça­cak­la­rı­nı be­lirt­ti. Has­ta­ne­de ilaç bu­lun­dur­ma­nın bü­yük risk ta­şı­dı­ğı­na de­ği­nen Say­dan, “İlaç ça­lın­ma olay­la­rı­nı du­yu­yo­ruz. Kan­ser ilaç­la­rı­nı ko­ru­ya­ma­ya­cak­la­r” dedi.

120 MİLYON BAKANLIĞA AKACAK

Tür­ki­ye Ec­za­cı­lar Bir­li­ği (TEB) Ge­nel Sek­re­te­ri Ha­run Kı­zı­lay, kan­ser te­da­vi­sin­de kul­la­nı­lan an­ti­ne­op­la­sik­le­rin sa­tı­lan ilaç­la­rın yüz­de 10’u­nu oluş­tur­du­ğu­nu ak­tar­dı. 2014 yı­lı tü­ke­tim ma­li­ye­ti­nin 1.3 mil­yar TL ol­du­ğu­nu be­lir­ten Kı­zı­lay, “Ec­za­ne­ler kan­ser ilaç­la­rın­dan yıl­da 120 mil­yon TL ka­za­nı­yor. Bu, ye­ni uy­gu­la­may­la ba­kan­lı­ğa ak­ta­rı­la­ca­k” de­di.

HASTALIĞIN HER EVRESİNDE KULLANILIYOR

Saydan, bu ilaçların kanser hücrelerinin üremesini önlemek için kullanıldığını belirtti. Saydan, hastalığın her evresinde bu ilaçların kullanılabildiğine işaret etti. İlaçların çok pahalı olduklarını ancak belli bir fiyat aralığı belirtilemeyeceğini aktardı. Sağlık Bakanlığı ise hangi ilacın hastanelere devredildiği yönündeki soruları yanıtsız bıraktı.