İş dünyası, bürokrasinin azaltılması için bütün kamu kuruluşlarında e-imza'nın yaygınlaşmasını isterken, henüz elektronik imza ile tanışmayan kurumlar yüzünden binlerce insan kredi kartı mağduru oluyor.


Son zamanlarda artan kredi kartı dolandırıcılık olayları elektronik imza kullanımını tekrar gündeme getirdi. Şu ana kadar Telekomünikasyon Kurumu, Maliye Bakanlığı, BDDK, PETKİM, TÜLOMSAŞ, Türk Patent Enstitüsü, TÜİK, TPAO gibi kurumların elektronik imza konusunda sertifikasyon almasına karşın hâlâ çoğu kurumda bu uygulama bulunmuyor.
100 BİN MAĞDUR VAR

Sanal Banka Mağdurları Derneği Başkanı Cem Polatoğlu, BDKK'nın mağdurlar hakkında kesin bir rakam vermediğine dikkat çekerek, mağdur sayısının 100 bini geçtiğini tahmin ettiklerini vurguladı. İnternet üzerinden bankacılık işlemlerinin yaygınlaşması için mutlaka E-İmza dönemine geçilmesi gerektiğine işaret eden Polatoğlu, İnternet bankacılığında mutlaka kullanılması uyarısında bulundu. Polatoğlu, e-kart'ın sanal imza taşıyan ve kredi kartı boyutunda bir kart olduğunu söyledi. Polatoğlu, "Bu ufak bir aparat ile uygulanıyor. İsmi Token bu aparatın. USB ye takılıyor. Banka sistemi, bu kartı yani sizi görüp onayladıktan sonra işlem yapabiliyorsunuz' dedi.

TEK BANKA UYGULUYOR

'Bankalar üzerine düşeni yapmıyor' diyen Başkan Polatoğlu, bankaların da bu konuda daha titiz çalışmaları gerektiğini iddia etti. Polatlıoğlu, e-kart'ın kredi kartı gibi bir şifresi olduğunun altını çizdi. 'Hacker'ların sadece banka şifrelerini değil, e-kartında aslını çalması gerektiğini vurgulayan Polatlıoğlu, şu anda bunu Türkiye'de tek bir bankanın uyguladığını belirtti. Polatlıoğlu, 'Her sene hatta her dönem bizden birçok masraf için para isteyen banka, bu aparatı da internet bankacılığı kullanıcılarına vermek zorunda olmalı. Bunun maddi hesabını da, internet bankacılığı kullandırtarak elde ettiği tasarrufu hesaplayarak ücretsiz vermeli' şeklinde konuştu.


Elektronik imza nedir?

Elektronik imza, bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan (bilgiyi ileten tarafın oluşturduğu orijinal haliyle) ve tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiğini elektronik veya benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter veya sembollerden oluşuyor. (Yenişafak)