Yeni Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) geçen yaz krize neden olan ve geri çekilen unvanlılar kararnamesini jet hızıyla dün tamamladı. 190 kişilik kararnameye göre atamaları iki yıldır eski Kurul"un seçilmiş kanadı ile bakanlık arasında kriz yaratan Zekeriya Öz başta olmak üzere Ergenekon savcıları yerlerinde kaldı.

28 Ekim"de Kurul"a sunulan ve 9 günde kabul edilen kararname ile yapılan atamalar şöyle: Hüseyin Boyrazoğlu"nun 19 Ocak"ta Yargıtay"a üye seçilmesinin ardından 11 aydır boş olan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı"na Sarıyer Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş atandı. Yargıtay"da “Ergenekon terör örgütüne üye olmak” ve “Görevi kötüye kullanmak”tan yargılanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner Adana"ya düz savcı yapıldı. Cihaner, “Atama talebim yoktu. Beş yıllık görev sürem de dolmamıştı” dedi.

Poyrazköy hâkimi de var

Eski HSYK"nın, Poyrazköy, “Amirallere Suikast” ve “Kafes Eylem Planı” davalarına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi"ne geçici görevlendirmeyle dördüncü üye hâkim olarak atadığı, Van 3. Ağır Ceza Başkanı Mehmet Ekinci kararnameye girdi. Ekinci, İstanbul hâkimi olarak atandı. Cihaner"in adliyedeki odası ile evini arayarak, tutuklanmasını sağlayan Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal"la birlikte, eski HSYK"ca özel yetkisi kaldırılan ve hakkında suç duyurusunda bulunulan Erzurum Cumhuriyet Başsavcıvekili Tarık Gür, Ünye Başsavcılığı"na atandı. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz"ın yeri değiştirilmedi.

11 başsavcı değişti

Hikmet Gülay"ın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği"ne atandığı kararname ile 11 başsavcının yeri değişti. Bu atamalar şöyle: Osman Erduran Menemen"den Sinop Cumhuriyet Başsavcılığı"na, Ferudun Süzer Muş"tan Amasya Cumhuriyet Başsavcılığı"na, Osman Kaçar Konya Ereğli"den Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı"na, Mustafa Bilgin Pişkin Bolvadin"den Muş Cumhuriyet Başsavcılığı"na, İlhan Ocak Bozüyük"ten Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı"na, Ali Yeldan Alanya"dan Yozgat Cumhuriyet Başsavcılığı"na, Hakan Dündar Doğubayazıt"tan Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı"na, Mehmet Kaya Kızılcahamam"dan Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığı"na, Zafer Yıldız Dinar"dan Ardahan Cumhuriyet Başsavcılığı"na, Mehmet Şafak Burhaniye"den Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı"na, Zeki Vatan Yumurtalık"tan Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı"na getirildi.