Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, ihracatçının kur kıskacından kurtulması gerektiğini belirtti.

GTO Eylül ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Zeki Yağcı başkanlığında ve İl Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz'un katılımıyla yapıldı.

Oda'nın yürüttüğü faaliyetler konusunda meclis üyelerini bilgilendiren Aslan, ekonomik gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Son dönemde ekonomideki gelişmelerin sevindirici olduğunu, ancak ihracatçıların son dönemde yaşadıkları kur sıkıntısının aşılabilmesi için gerçekçi bir kur politikasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Aslan, ''Düşük kur, ihracatın önünde büyük bir engellidir. İhracatçılarımız bu engeli aşmazsa zaten durgunluk nedeniyle daralan iç piyasa da motorunu kaybeder, önümüzdeki dönemde ekonomi anlamında yeni ve daha büyük sıkıntılar baş gösterebilir'' dedi.

Kur sorunun yalnızca Türkiye'nin değil birçok ülkenin sorunu olduğunu ifade eden Aslan, ihracatçıların önündeki önemli engellerden biri olan kura karşı hükümet, ilgili bakanlıklar ve Merkez Bankası'nın ihracatçıyı teşvik edici yeni argümanlar ortaya koyması gerektiğini savundu.

Türkiye'nin çok ciddi bir kur politikasının kıskacında bulunduğunu, bu durumun yalnızca Merkez Bankası'nın sorunu olmadığını vurgulayan Mehmet Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Merkez Bankası, oluşan ekonomik verilerin yanında ihracat bağlantımız olan ülkelerdeki ekonomik veriler çerçevesinde kur politikası uygulamaktan başka şansı olmayan bir kuruluş. Ancak Merkez Bankası bu kur kıskacına karşı değişik argümanlar kullanarak etkin olmalıdır. Kur politikaları nedeniyle ihracatçılarımız sıkıntılı günler geçiriyor. Bu durum sadece ihracatçıları değil tüm ülke ekonomisini etkileyecektir. Gerçekçi ve dengeli bir kur politikasının uygulaması gerekiyor. İhracatçıların bu sıkıntısına çözüm bulunamazsa önümüzdeki dönemde çok ciddi ekonomik sıkıntılar yaşanabilecektir. Özellikle halihazırda büyük oranda durgunluk yaşanan iç piyasadaki sıkıntı büyüyecektir. İç piyasanın motoru konumundaki ihracat, sekteye uğradığında doğal olarak iç piyasa da motorunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Daha fazla zaman geçirilmeden gerçekçi bir kur politikası ve bunun yanında ihracata yönelik teşvik edici argümanlar devreye sokulmalıdır.''

İl Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz da sinevizyon eşliğinde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

A.A.