ABD, AB, Rusya, japonya, G. Kore, Fransa, İngiltere olayın ardından ayağa kalktı.

Kuzey Kore, yer altında başarılı bir nükleer deneme yaptığını açıkladı.
Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'dan yapılan duyuruda, başarılı bir nükleer test yapıldığı ve bunun, ülkenin nükleer caydırıcılığını artırma yolunda bir adım olduğu bildirildi.

Duyuruda, ''Nükleer test, patlayıcı gücü ve kontrol teknolojisi daha üst düzeye çıkarılmış güvenli bir nükleer denemeyi daha başarıyla yapmıştır ve bu denemenin sonuçları, nükleer silahların gücünün artırılmasında ve nükleer teknolojinin geliştirilmesinde ortaya çıkan bilimsel ve teknolojik problemlerin çözümüne katkı sağlamıştır'' iddialarına yer verildi.

KCNA'da yer alan duyuruda nükleer denemenin, toprak bütünlüğünün, ülkenin, ulusun ve sosyalizmin korunmasına, barışın garanti altına alınmasına ve Kore yarımadası ile bölge güvenliğinin korunmasına katkı sağlayacağı da ileri sürüldü.

Güney Kore'den yapılan açıklamada da, gece geç saatlerde bir sarsıntı tespit edildiği ve bunun büyük bir ihtimalle nükleer denemeden kaynaklandığı bildirildi.


KUZEY KORE İKİ FÜZE DENEMESİ DAHA YAPTI

Kuzey Kore"nin iki füze denemesi daha yaptığı bildirildi.
Güney Kore"nin Yonhap haber ajansı, Kuzey Kore"nin nükleer ve kısa menzilli füze denemesinden sonra iki kısa menzilli füzeyi daha fırlattığını duyurdu.

BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİL OLARAK TOPLANACAK

Bu arada, BM Güvenlik Konseyi"nin Kuzey Kore"nin nükleer denemesiyle ilgili olarak acil toplanacağı bildirildi.
Rusya"nın BM Daimi Temsilcisi, Konsey"in bugün olağanüstü bir toplantı yapacağını açıkladı.

OBAMA: NÜKLEER DENEME, TÜM ÜLKELER İÇİN ÇOK ENDİŞE VERİCİ

ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore"nin nükleer ve füze denemelerinin, “tüm ülkeler için çok endişe verici bir sorun” olduğunu söyledi.
Obama, yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore, doğrudan ve tehlikeli bir biçimde uluslararası topluma meydan okuyor. Kuzey Kore"nin tutumu, gerilimi artırıyor ve kuzey doğu Asya"da istikrarı baltalıyor” dedi.
Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore"nin nükleer deneme yaptığı haberlerinden endişe duyduklarını söyledi. İnterfaks ajansının haberine göre Lavrov, Beyrut"ta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore"nin bir nükleer patlama gerçekleştirdiği haberlerinden endişe duyduk” dedi.
Kuzey Kore"nin nükleer deneme yaptığı, daha sonra da bir de kısa menzilli füze denediği bildirilmişti.


BAKANLAR KURULU ACİL TOPLANTIDA

Denemenin ardından alarma geçen Güney Kore'de kabine üyelerine, konuyu görüşmek üzere Devlet Başkanı Lee Myung-bak tarafından acilen toplanmaları çağrısında bulunulduğu belirtildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da, Kuzey Kore'nin nükleer denemesine sert tepki gösterildi ve gerekli cevabın BM Güvenlik Konseyi tarafından verileceği ifade edildi.

Bakanlık sözcüsü Kazuo Kodoma, ''Uygun cevap kesinlikle verilecektir. Bunu BM Güvenlik Konseyinde yapmalıyız'' diye konuştu.

Kuzey Kore, ilkini 2006 yılında yaptığı nükleer denemelere, uzun menzilli füze denemesinin ardından sıkılaştırılan uluslararası yaptırımlara tepki olarak devam edileceğini açıklamıştı.

Tespit edilen sarsıntıya göre nükleer deneme, Kuzey Kore'nin kuzeydoğusunda yapıldı. Amerikan Jeolojik Çalışmalar Enstitüsü, merkez üssü, Kimchaek kentinin yaklaşık 70 kilometre kuzeybatısında, yerin 10 kilometre altı olarak tespit edilen sarsıntı 4,7 büyüklüğünde oldu.


SEUL BORSASI DÜŞTÜ


Kuzey Kore'nin nükleer denemede bulunduğunu açıklamasının ardından Seul borsası düştü.

KOSPI endeksi'nin Kuzey Kore'nin ''başarılı'' bir nükleer denemede bulunduğunu açıklaması üzerine yüzde 3,97 düşerek, 55,78 puan kaybettiği belirtildi.

Kuzey Kore ajansı KCNA'dan yapılan açıklamada, ''Kuzey Kore nükleer caydırıcılık kapasitesini güçlendirme çerçevesinde başarılı bir nükleer deneme bulundu'' denilmişti.


''BM KARARININ İHLALİ''

İngiltere, Kuzey Kore'nin yeni bir nükleer denemede bulunduğu haberlerine, ''BM kararının ihlali'' açıklamasında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi Bill Rammell, Kuzey Kore'nin ''başarılı bir nükleer denemede bulunduğu açıklamasının'' ardından, bunun BM'nin Kuzey Kore ile ilgili 2006 tarihli kararının ihlali olduğu ifadesini kullandı.


MOSKOVA ENDİŞELİ

Rusya ise haberden dolayı endişe duyduğunu duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı basın servisinden yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer denemesine ilişkin bilginin endişe verici olduğu, bununla birlikte durumu incelemeye devam edileceği belirtildi.

BM GENEL SEKRETERİ BAN KAYGILI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kuzey Kore"nin bugün yaptığı nükleer denemeden “derin endişe duyduğunu” söyledi. Danimarka"nın başkenti Kopenhag"da temaslarda bulunan Ban, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore"nin nükleer deneme yapması nedeniyle derin endişe duyuyorum” dedi.
Ban, “Bölgedeki durumu ve BM Güvenlik Konseyi"ndeki görüşmeleri yakından takip ediyorum” diye konuştu.
Bu arada İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Kuzey Kore"nin nükleer denemesini kınadı.
Brown, yayımladığı bildiride, Kuzey Kore"nin denemesini, “yanlış, üzücü ve dünya için tehlikeli” olarak nitelendirdi ve bu denemenin bölgedeki barış çabalarını baltalayacağını ifade etti.
Kuzey Kore resmi ajansı KCNA, başarılı bir nükleer deneme yapıldığını açıklamış, nükleer deneme ilk olarak Rusya tarafından doğrulanmıştı.

“KUZEY KORE ABD"Yİ ÖNCEDEN BİLGİLENDİRDİ”

Kuzey Kore"nin, ABD"yi yapacağı denemelerle ilgili önceden bilgilendirdiği bildirildi.
Bir Güney Kore devlet başkanı yardımcısı telefonla yaptığı açıklamada, “ABD önceden uyarıldı” diye konuştu.
Yetkili, Washington"un da bu uyarıyı bölgedeki müttefiklerine iletip iletmediği ya da Pyongyang"ın diğer hükümetleri da uyarıp uyarmadığının bilinmediğini söyledi.

FRANSA, KUZEY KORE"YE YAPTIRIMLARIN SIKILAŞTIRILMASINI İSTEDİ

Fransa, nükleer denemelerine devam eden Kuzey Kore"ye yönelik yaptırımların sıkılaştırılmasını talep etti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Eric Chevallier, ülkesinin, Kuzey Kore"ye karşı yaptırımların artırılması konusunu BM Güvenlik Konseyi"ndeki muhataplarıyla gözden geçireceğini söyledi.
Fransa"nın Kuzey Kore"yi sert biçimde kınayan bu sabahki açılmasına atıfta bulunan sözcü, “ülkesinin, Kuzey Kore"den yeni tahrik edici eylemlerden kaçınmasını istediğini” bildirdi.- MİLLİYET