Esrarengiz "Rehbertaşı"

ABD'nin Georgia eyaletinde bulunan "Rehbertaşı" henüz 29 yıllık bir geçmişe sahip ama esrarını koruyor. Görenleri şaşırtan taşı kimin yaptırdığı tam olarak bilinmiyor. Ama "Mahşer gününden sonra hayatta kalabilecek insanlara, yeniden bir medeniyet kurmaları için bir rehber niteliğinde" olması amacıyla yaptırıldığı biliniyor.

Üzerinde, Svahili dili dahil 8 dilde sayısız ilginç yazılar mevcut. Tarihten, genetiğe, sosyal bilimden fiziğe kadar pek çok bilgi var.

Her biri 20 ton ağırlığında, 5 metre yüksekliğinde beş ayağı, bir de 12 tonluk bir tepe taşı olan devasa anıtın her türlü doğal felakete meydan okuyacak nitelikte yapılması istenmiş. 1980'de dikilen anıtın hikayesi ise Temmuz 1979'un bir cuma akşamında başlamış.

Kendisini Robert C. Christian olarak tanıtan, şık giyimli, orta yaşlı, gir saçlı, ince ve uzun boylu bir kişi, ABD'nin ve hatta dünyanın en iyi granit taşının işlendiği Georgia eyaletindeki Elbert kentindeki Elberton Granite Finishing adlı şirkete gidip "Ben küçük bir grup Amerikalı'nın adına burada, hem saat, hem takvim, hem rehber olacak bir granit anıt siparişi vermek istiyorum" dedi.

Elberton Granite Finishing'in dönemin Başkanı Joe Fendley, o günü şöyle anlatıyor:

"Etkileyici görünen o adamın anlattıklarıyla önce pek ilgilenmedim ama ne istediğini tarif ettikçe şaşırdım. Sadece dev granit taşları işlememizi değil, onları devasa bir astorlojik enstrüman şeklini andıracak bir şekilde yerleştirmemizi istiyordu. Bu çok zor bir işti ve kurtulmak için üç kat fazla bir fiyat söyledim. Ama o rakamı hiç itiraz etmeden kabul etti. Şemalarıyla geldi ve o şemalara göre çalıştık. Her şey bittiğinde ortaya çıkan bu dev anıta şaşırdık. Ama siparişini veren Robert C. Christian o gün bugün ortada yok. Ayrıca buradan ayrılırken bana açıkca R.C. Christian'ın takma bir isim olduğunu söyledi" dedi.

Rehbertaşının aykları, güneşi yıl boyunca Doğu-Batı yönünde işaret edecek şekilde yerleştirilmiş. Tepe taşına açılan bir delikten gelen güneş ışını, bir ayağın üzerindeki takvimde, günü gösteriyor. Taşın üzerindeki İngilizce, Arapça, İbranice, Svahili dili dahil 8 dildeki bilgiler ise şaşırtıcı derecede hem günlük hayatta hem de yüksek bilimde kullanılabilen bilgiler.

Anıtın Elbert kentinin bir tepesine dikilmesine izin veren belediyede de R. C. Christian adına izin belgesi mevcut. Ama hiç kimse onu tanımıyor. Ne var ki belediyeye çok yüklü bir bağış da yaptığı kayıtlada.

DÜNYADAN KISA KISA...

DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK TUZ GÖLÜ TEHLİKEDE
İran'ın Doğu ve Batı Azerbaycan eyaletlerinde yer alan Urmiye gölünün kuruma tehdidiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Çevre uzmanları, doğal güzellikleriyle dünyanın sayılı gölleri arasında yer alan Urmiye gölünün hızla bu özelliklerini kaybetmekte olduğu uyarısında bulundu. Dünyanın en büyük 20. ve tuz rezervi bakımından da 2. büyük gölü olan Urmiye'nin, buharlaşma nedeniyle yılda yaklaşık 1 metre kadar çekildiği belirtildi.



D VİTAMİNİ BEYNE İYİ GELİYOR
D vitamininin özellikle 60 yaşın üzerindeki erkeklerde beynin işlevini iyileştirdiği bildirildi. İngiltere'deki Manchester Üniversitesinden bilim adamları Avrupalı meslektaşlarıyla 40-79 yaşındaki 3 binden fazla erkeğin beyin işlevi ve D vitamini arasındaki bağlantıyı araştırdı. Hollandalı bilim adamlarının geçen yıl yaptığı araştırma da, D vitamini eksikliğinin yaşlılarda depresyon riskini veya başka psikolojik sorunları artırabileceğini göstermişti.

PİRE'DE “ROBİN HOODLAR” MARKETTEN ÇALIP HALKA DAĞITTI
Yunanistan'ın Pire kentinde bir grup maskeli şahsın, süpermarketten çaldıkları gıda malzemelerini halka dağıttığı bildirildi. Basın-yayın organları, “hayat pahalılığını” protesto eden ve kendilerini “Fakirlerin Robinleri” olarak adlandıran 10 kadar gençten oluşan grubun, kent merkezinde bulunan bir süpermarkete girerek önemli miktarda gıda maddesini çaldığını ve yakınlarda kurulan pazarda halka dağıttığını duyurdular.

İSRAİL'DEN OBAMA'YA KÜÇÜK BİR JEST
İsrail hükümeti, Batı Şeria'daki Ramallah kentinini kuzeyinde 7 barakalık bir yerleşimi tahliye etti. Hükümetin bu hareketi, ayağının tozuyla dün Washington'dan dönen Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Barack Obama'ya bir jesti olarak değerlendiriliyor.

LÜBNAN, İSRAİL'İ BM'YE ŞİKAYET ETTİ
Lübnan, topraklarında İsrail lehine casusluk yapan şebeke yüzünden İsrail'i BM'ye şikayet etti. Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora'nın makamından yapılan açıklamada, "Lübnan, BM'deki Lübnan heyetinden, topraklarında casusluk şebekesi kurmakla Lübnan'ın egemenliğini ve BM'nin 1701 sayılı kararını ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'i şikayet etmesini istemiştir" denildi.