İş adamlarına en büyük desteği ise Türk İşadamları Vakfı, Türk Dış Ticaret Vakfı ve Kamu Diplomasisi Kurumu veriyor.
 
İş adamlarımıza dünyanın kapısını açan 3 kurum
 
CUMHURBAŞKANI GÜL GÖNÜLLÜ ELÇİ GİBİ...
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çıktığı yurt dışı gezilerde özellikle yanında Türk iş adamlarını da götürüyor. Türk iş adamlarını yemekli toplantılarda yabancı iş adamları ile buluşturan Gül, yeni yatırımların ve ortaklıkların da kapılarını aralıyor. Yurt dışındaki Türklerin dertlerini dinleyip devlet başkanlarına bildiriyor.
 
TÜRKLERİN YANINDALAR
 
Dışişleri Bakanlığı, TİKA ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yurt dışı ile iş yapan Türk şirketlerini cesaretlendiriyor.
 
Türkiye, Cumhuriyet’in 100. yılında dünyanın gelişmiş ülkeleri arasında yer almak için her alanda hedef büyütüyor. 2023, sadece hükümetin, kamu sektörünün değil, özel sektörün de hazırlandığı milat haline geliyor. Türk iş adamları, Türkiye’nin birikimini, yetişmiş iş gücünü, teknolojik altyapısını yatırım yaptıkları ülkelere götürerek yeni bir büyüme alanı elde etti.
 
Halen 80 ülkede yatırım yapan Türk iş adamları, 2023 yılında bu sayıyı 160’a, 600 bin kişilik istihdamı ise 3 milyon kişiye çıkarmayı hedefliyor. Bu büyük hedefe ulaşmak için kolları sıvayan Türk İşadamlarının arkasında Ankara iş dünyasının tabiriyle “Sağlam duruyor.”
 
TÜRKİYE’NİN DÜNYA HEDEFİ
 
50 yıl önce Almanya’ya sıfır sermayeyle gelen Türklerin öncülük ettiği yurt dışı yatırımlarında Avrupa Birliği tecrübesi, diğer ülkelere yatırım için önemli bir referans ve birikim oldu. Sadece AB ülkelerinde 60 bin Türk iş adamı 1 milyondan fazla kişiye istihdam sağlıyor. Uzmanlar, 2023 yılında Türk iş adamı sayısının 150 bine ulaşacağını, 150 milyar euroluk ciro, 20 milyar euroluk yatırıma ulaşmasını bekliyor. Türk işadamlarını yıllardır vize kuyruğunda bekleten ülkelerin karşısına Kamu Diplomasisi Kurumu çıkıyor. KDK Türkiye’ye vize uygulayan ülkeleri derinden etkileyecek adımlar atıyor. Son dönemde Türkiye’ye uygulanan vizelerin kaldırılmasında bu kurumun yaptığı çalışmalar Dışişleri Bakanlığının elini oldukça güçlendiriyor,
 
HER BİRİ TÜRK AKINCISI
 
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın öncülüğünde yatırım ve ticaret seferine çıkan Türk iş adamları dünyayı üç ayrı kuşağa bölmüşler. Birinci kuşakta Türkiye’ye uçakla 3 saat mesafede olan ülkeler var. Bu ülkelerde daha çok inşaat, gıda ve tekstil sektöründe yoğunlaşan Türk iş adamları ilk çemberde oldukça güçlü. İkinci kuşakta Rusya, Afrika ve Uzak Doğu ülkeleri var.
 
Bu ülkelere yönelik yatırımların miktarı şimdiden 30 milyar doların üzerinde. Sadece Rusya’da bin civarında Türkiye kökenli şirket bulunuyor. Rusya üzerinden Kafkaslara açılan Türk şirketlerinin lojistik desteğini ortaklık kurdukları Rus şirketler sağlıyor. Türk-Rus şirketlerinin iş birliği modeli Kafkaslardan çıkarak Uzak Doğu’ya uzanıyor. Dünyanın en büyük şirketleriyle kıyasıya rekabet eden iş adamlarımıza Ankara çok büyük önem veriyor.
 
NEREDEN NEREYE...
 
Türkiye’nin sadece yurt dışı yatırımlarında son 25 yılda gösterdiği gelişmeyi rakamlarla değerlendiren uzmanlar çarpıcı rakamlar sunuyor. 1980’li yılların başında yurt dışında Türk yatırımın toplam miktarı 2 milyar dolar düzeyindeydi. Bugün bu rakama tek başına ulaşan şirketler var. Afrika’da madencilik ve inşaat alanında yatırım yapan şirket sayısı 30’un üzerine çıktı. Afrika’da Mısır, Libya, Yemen, Kenya, Sudan gibi ülkelerde Türk yatırımlarından övgüyle söz ediliyor. 2023 yılında sadece Afrika ülkeleriyle Türkiye’nin toplam ticaretinin 100 milyar doların üzerine çıkması hedefleniyor. İşte bu hedeflere ulaşmada Türk Dışticaret Vakfı ile Türk Dünyası İşadamları Vakfı (TOBB’a devredildi) önemli çalışmalar yürütüyor. İşadamlarını ihracatçı, yatırımcı ve gönüllü elçi haline getiren bu kurumlara Dışişleri Bakanlığı ve Türk İktisadi Kalkınma Ajansı TİKA büyük destek veriyor.