Basketbolda, Türkiye"nin 28 Ağustos-12 Eylül tarihleri arasında ev sahipliği yapacağı Dünya Basketbol Şampiyonası"nın kuraları dün düzenlenen törenle çekildi.
Eski Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Uluslararası Organizasyonlardan Sorumlu Başkoordinatör Mehmet Atalay, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel ve yönetim kurulu üyeleri, FIBA Başkanı Bob Elphinston ve FIBA Yönetim Kurulu üyeleri, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, şampiyonada yer alacak ülkelerin basketbol federasyonu temsilcilerinin katıldığı tören birçok yabancı basın tarafından da takip edilirken, kura çekimi öncesinde yapılan Anadolu Ateşi Dans Grubu ve ünlü balet Tan Sağtürk"ün gösterileri katılımcılara keyifli anlar yaşattı.
Ankara"da oynanacak Türkiye"nin bulunduğu C grubunda Yunanistan, Porto Riko, Rusya, Çin ve Fildişi sahilleri yer aldı.

Şampiyona statüsüGrup maçlarının ardından ilk 4 sırayı alan takımlar, bir üst turda çapraz eşleşmeyle İstanbul"da eleme maçları yapacaklar. A Grubu"nu ilk 4"te tamamlayan ekipler ile B Grubu"nu ilk 4 içinde
tamamlayan ekipler, C Grubu ile de D Grubu"nun ilk 4"leri, sıralamaya göre tersten eşleşerek 4-7 Eylül tarihleri arasında eleme maçları yaparak, son 8"e kalmak için mücadele edecekler. Daha sonra şampiyonada son 8 içine giren takımlar, sıralama maçları yaparak finale gitmeye çalışacaklar.

Türkiye"nin fikstürü
28 Ağustos Cumartesi
Fildişi Sahili-Türkiye

29 Ağustos Pazar
Türkiye-Rusya

31 Ağustos Salı
Yunanistan-Türkiye

1 Eylül Çarşamba
Türkiye-Porto Riko

2 Eylül Perşembe
Türkiye-Çin

Ünlü konuklar
Tüm dünyanın merakla bekleği kura çekimini FIBA Müsabakalar Direktörü Lubamir Kotleba ile birlikte ABD"li efsanevi oyuncu Hakeem Olajuvan, Türkiye"den Efe Aydan, Alman basketbolcu Patrick Femerling ve Efes Pilsen"de forma giyen Porto Rikolu oyuncu Daniel Santiago yaptı.

Maskot Van Kedisi
Kura çekimi öncesi 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası"nın maskotu tanıtıldı. Gözlerinin biri mavi, diğeri yeşil olan, Van kedisi sahnedeki yerini aldı. Maskot kedi sahneden inip FIBA Genel Sekreteri Patrick Baumann ve Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel"i de sahneye çıkardı ve onlarla kısa süre basketbol oynadı. Maskotun isminin ocak ayından itibaren şampiyonanın resmi web sitesi üzerinde yapılacak oylamayla belirlenecek.

A GRUBU
Arjantin
Sırbistan
Avustralya
Almanya
Angola
Ürdün

B GRUBU
ABD
Slovenya
Brezilya
Hırvatistan
İran
Tunus

C GRUBU
Yunanistan
TürkiyePorto Riko
Rusya
Çin
Fildişi S.

D GRUBU
İspanya
Fransa
Kanada
Litvanya
Y.Zelanda
Lübnan

En zoru Komşu
Avrupa Basketbolu"nun en önemli ekiplerinden birisi olan Yunanistan, dünya sıralamasında 4. sırada yer alıyor. FIBA"nın da kurucu ülkeleri arasında yer alan Yunanistan, Polonya"da düzenlenen son Avrupa Şampiyonası"nda bronz madalya kazanma başarısı gösterdi. Türkiye"ye gelirken, Polonya"da olmayan Diamantidis, Papaloukas, Tsartsaris gibi isimleri de bünyesine katacak olan Komşu, çok daha tehlikeli bir takım haline gelecek. 2006 Dünya Şampiyonası"nda ABD"yi mağlup eden ve final oynayarak gümüş madalya kazanan Yunanistan"ın en önemli isimleri Dimantidis, Fotsis, Spanoulis, Bourousis ve Papaloukas olarak göze çarpıyor.

PORTO RİKO
Santiago rakip oldu

Amerika Şampiyonası"nda oynadığı 10 maçın 8 tanesini kazanan ve Brezilya ile final oynayan Porto Riko, gümüş madalya kazanarak Türkiye biletini aldı. 11 kez dünya şampiyonasında mücadele eden Porto Riko"nun en iyi derecesi, 1990 yılında Arjantin"de elde ettiği dördüncülük, en kötü derecesi ise 2006 Japonya"daki 17."lik. Dünya basketbolu için onların yaptığı en önemli iş, 2004 Olimpiyatları"nda NBA oyuncularından kurulu ABD Milli Takımı"nı yenen ilk ülke olmalarıydı. Geçmiş yıllarda ülkemizde forma giyen Larry Ayuso ile Christian Dalmau"nun yer aldığı Porto Riko kadrosunun en önemli isimleri Carlos Arroyo ve Jose Bareya. Pota altı ise Efesli Daniel Santiago ile Peter John Ramos"a emanet.

RUSYA
Kirilenko da gelecek
2009 Avrupa Şampiyonası"na genç bir kadro ile katılmasına rağmen sergilediği basketbolla beğeni toplayan Rusya, son maçında Türkiye"yi devirerek şampiyonayı 7. olarak tamamladı. Holden"ın yerine devşirme kontenjanından alınan McCarthy takıma önemli katkı yaparken, Fridzon, Zozulin gibi isimler dikkat çekti. Andre Kirilenko"nun yanı sıra Viktor Khryapa ve Sasha Kaun gibi isimlerin de Türkiye"de forma giyme olasılıkları yüksek. Bu gerçekleşirse Rusya tehlikeli bir ekip olacaktır.

ÇİN
Sürpriz peşinde
Ülkesinde düzenlenen Asya Şampiyonası"nı İran"ın ardından 2. sırada tamamlayarak Türkiye vizesi alan Çin, 1978-2006 arasındaki 7 Dünya Şampiyonası"na katılarak önemli bir tecrübeye sahip oldu. Bugüne kadar Dünya Şampiyonaları"ndaki en iyi derecesi 7."lik olan Çin"in 2010 öncesinde sıkıntısı Yao Ming"in sakatlığı. Neredeyse 2 yıl basketbol oynayamayan dev oyuncunun Türkiye"ye yetişmesi de çok zor gözüküyor. Ancak NBA"de mücadele eden Yi Jianlini ile Zhizhi Wang ve Frangyu Zhu, dikkate değer isimler.

FİLDİŞİ S.
Kapalı kutu
Libya"nın ev sahipliği yaptığı Afrika Şampiyonası"nda gümüş madalya kazanarak, 14 yıl sonra 2010 Dünya Şampiyonası"na katılma hakkı elde eden Fildişi Sahili tam bir kapalı kutu. Afrika finalinde Angola"ya yenilerek ikinci sırada yer alan ekibin en etkili isimleri olarak, Fransa"nın Roanne takımında oynayan guard Pape-Philleppe Amagou ile Didier Tape olarak göze çarptı./milliyet