Ülkeler arası sermaye akışı ve ulaşımdaki hızlı seyir özellikle zenginler arasında dünya vatandaşlığını da artırıyor. Bankacılık devi Barclays'in yaptığı bir araştırma 'dünya vatandaşlığı'ndaki yükselişi ortaya çıkardı. 17 ülkede serveti 1.5 milyon doların üzerinde olan 2 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre, iki zenginden birinin (yüzde 43) birden fazla ülkede yaşadığı ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların beşte biri yani yüzde 20'si ise üç ülkeden daha fazla yerde yaşıyor. Bu çok uluslu yaşamın en önemli sebebinin ise iklimsel koşullar (yüzde 35) olduğu söyleniyor. Daha iyi iklim koşullarında yaşamak isteyenler, kendi ülkeleri dışında başka ülkelerin de vatandaşı oluyor. 

YATIRIM YURTDIŞINA GİDİYOR 
Zenginler sadece vatandaşlıklarını değil paralarını da farklı ülkelerde değerlendiriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 70'i bir ülkeden daha çok yerde yatırımı olduğunu belirtiyor. Beş veya daha fazla ülkede yaşayanlar servetlerinin yüzde 28.5'ini o ülkelere taşırken çift ülkede yaşayanlar yüzde 10.5'ini götürüyor. Yüzde 25'i farklı ülke vatandaşlıklarını 'ekonomik güvenlik' olarak değerlendirirken, yüzde 24'lük kesim de emekli olduğu için başka bir ülkede yaşadığını belirtiyor. 45 yaş altı olanların sebebi ise eğitim olanakları ve ekonomik fırsatlar. 

EN HIZLI GELİ ŞİM İNGİLTERE 'DE GÖRÜLÜYOR
Zenginlerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında İngiltere geliyor. İngiltere dışında doğmuş ancak bu ülkede yaşayan zenginler, 2011'den bu yana yüzde 15.2 artış göstermiş durumda. Barclays araştırmasına göre Çin, Katar ve Latin Amerika'da yaşayanlar önümüzdeki dönemde başka bir ülkede yaşama potansiyeli en yüksek olanlar. En az yurtdışına gidecek olanlar ise Hintliler, Hong Kong'lular ve ABD'liler. 

DUBAİ'Lİ MASHREQ'İN TÜRKİYE İLGİSİ
Dubaili banka Mashreq'in CEO'su Abdül Aziz el Ghurair, kontrol hisselerine sahip olmak kaydıyla Türkiye'de ve Mısır'da satın almalara açık olduklarını söyledi. Dubai'de düzenlenen bir toplantıda konuşan Ghurair, İngiliz bankası Standard Chartered tarafından satılması değerlendirilen Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki varlıkları almak ile ilgilenmediğini de belirtti. Aktiflerine göre Dubai'nin üçüncü büyük bankası olan Mashreq, bu yıl kredilerini yüzde 11 ile 15 arasında artırmayı hedefliyor.