Dünya Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA), Dünya Kupası finallerine ev sahipliği yapmaya aday ülkelerin hazırlıklarını denetleyen alt komisyon raporuna göre, 2018 için İspanya-Portekiz adaylığının favori olduğu belirtildi.

İspanyol basınında yer alan FIFA alt komisyonu raporuna göre, 2018 için adaylığı bulunan İspanya-Portekiz'in, diğer adaylar İngiltere, Rusya ve Belçika-Hollanda'ya göre daha önde bulunduğu ifade edildi. "İberya" olarak adlandırılan İspanya-Portekiz adaylığının, gerek stat sayısı ve buna bağlı olarak daha fazla bilet satışı gerekse daha az yatırım harcaması gerektiğinden, diğer adayların önünde bulunduğu bildirildi.

İberya adaylığına en ciddi rakibin İngiltere olduğu, bunu Rusya ve Belçika-Hollanda adaylığının izlediği kaydedildi. FIFA'nın, İspanya ve Portekiz'de futbola olan ilginin yanı sıra bu ülkelerdeki alt yapı, ulaşım, otel gibi hizmetleri de beğendiği ileri sürülürken, FIFA'nın istediği 12 stada karşılık, İberya'nın 21, İngiltere'nin 17, Rusya'nın 16, Belçika-Hollanda'nın da 14 stat gösterdiği, ayrıca maça gelecek seyirciler için İberya'nın 3,7 milyon, İngiltere'nin 3,4 milyon, Belçika-Hollanda'nın 3,3 milyon, Rusya'nın ise 3,1 milyon kişilik kapasite sunduğu açıklandı. Sunulan bütçelerde ise İberya'nın 2 milyar dolar, Belçika-Hollanda'nın 2 milyar 430 milyon dolar, İngiltere'nin 2 milyar 540 milyon dolar, Rusya'nın da 3 milyar 820 milyon dolarlık bütçe sunduğu görüldü.

FIFA'nın konaklama için istediği en az 60 bin yatak kapasitesine şimdilik karşılık veren adaylar ise Rusya (100 bin) ve İberya (85 bin) olarak gösterildi. İberya adaylığını güçlendirmek için yoğun çaba sarf eden İspanya ve Portekiz'in milli takımları, bu akşam dostluk maçında karşı karşıya gelecek.

FIFA, 2018 ve 2022 yıllarında Dünya Kupası finallerini organize edecek ülkeleri, 2 Aralık tarihinde açıklayacak. 2022 finalleri için de Avustralya, Japonya, Kore, Katar ve ABD'nin adaylığı bulunuyor.

A.A.