Aydın"da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlene Aydın"daki etkinliklerin başlangıcı olan çelenk koyma törenine Aydın Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, Aydın Belediyesi Engelliler Komisyonu Başkanı Sümran Ünal"ın yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri, Aydın"daki engelli dernekleri üyeleri ve çok sayıda engelli vatandaş katıldı. Yağmur altında düzenlenen çelenk koyma töreninde Atatürk Anıtı önüne çelenklerin bırakılmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
Daha sonra günün anısına basın açıklaması yapan Sümran Ünal, Türkiye"de 9 milyona yakın engelli vatandaşın bulunduğunu dikkat çekerek, engelli insanların Türkiye"nin deprem kadar gerçek olan bir başka gerçeği olduğunu kaydetti. Engellilerin sorunlarıyla yaşamakta ve sorunlarına çözüm beklemekte olduğunu ifade eden Ünal, “Cumhuriyet, sosyal devlet niteliği ile engelli yurttaşlarımıza çeşitli olanaklar sunmakla yükümlüdür ve devlet 2005 yılında engelli yurttaşlarımız için bir yasa çıkarmıştır. Çıkarılan yasa engelli yurttaşlarımıza önemli kazanımlar getirmiştir. Ancak iyi niyetli olduğuna inandığımız tüm bu uğraşlara karşın nüfusun yüzde 12.29"nu oluşturan, sayıları 9 milyona yaklaşan engelli yurttaşlarımızın yarısına yakını hala eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal güvence gibi önemli sorunlarla karşı karşıyadır. Engellilerin sağlıklı bir çevrede yaşamaları, sosyal yaşama katılımlarının kolaylaşmasının sağlanması amacıyla 572 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu binalarının, kamusal alanların engellilere uyumlu hale getirilmesi yükümlülüğü hala kamu kurumlarınca yerine getirilmemiştir. 2022 sayılı muhtaçlık sınırı kriterlerinin yeniden gözden geçirilmesini, muhtaçlık sınırının asgari ücretle belirlenmesini talep ediyoruz. Ayrıca, engellileri ilgilendiren politikalar oluşturulurken, yasalar yapılırken sesimize kulak verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Çelenk koyma töreninin ardından Aydın"daki etkinlikler Nevzat Biçer Park"ında düzenlenen "bizde Varız" konulu sergi açılışı, "Engelleri Birlikte Aşalım" konulu panel ve kokteyl ile devam etti.