Bu yıl 49'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne jüri başkanlığı yapacak olan Hülya Avşar, 30 yıllık sanat hayatını beyazperdede başrol oynadığı film ve bu filmlerin getirdiği çok önemli ödülleriyle süslüyor. 1983 yılında ilk defa beyazperdeye adım atan Avşar 50'yi aşkın sinema filminde Türk Sineması'nın birbirinden ünlü jönleriyle kamera karşısına geçti. SİYAD ve Altın Portakal gibi önemli festivallerin yanı sıra uluslararası yarışmalardan da ödüller alan Avşar'ın sayfalarca yazılabilecek filmografisinin en önemli bölümlerini derledik. İşte 30 yıldır bizimle birlikte olan sinemacı Hülya Avşar;
1982 yılında Bulvar Gazetesi'nin düzenlediği yarışmada 1'inci oldu ancak tacı geri alındı. 1983 yılında beyazperdede ilk filmi Kahır'da Orhan Gencebay'la başrolü paylaştıktan sonra Türk Sineması'nın birbirinden ünlü jönleriyle kamera karşısına geçti. 90'lı yıllara sinema oyunculuğunun yanı sıra müzik hayatında da başarılar elde ederek damgasını vurdu. 1993 yılında çok ses getiren Berlin in Berlin filmindeki cesur sahneleriyle uzun süre konuşuldu. Cem Özer ile başrolü paylaştığı bu film, Moskova Uluslararası Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu ödülünü getirdi. 1999 yılında Salkım Hanım'ın Taneleri filmindeki Nora karakteriyle büyük beğeni topladı. Tüm Türkiye tarafından tanınan bir isim haline geldi ve adeta bir magazin figürü oldu. Salih Güney, İbrahim Tatılses, Kadir İnanır, ve Tarık Akan gibi dönemin birçok ünlü aktörüyle başrol paylaştı.  2000'li yıllarda kendini yinelememek adına TV'de talk şov programı sunmaya başladı. Programda dünyaca ünlü yıldız Ricky Martin'in poposunu elledi, bu hareketi uzun yıllar hafızalardan silinmedi. 2002 yılında tekrar sinemaya dönerek Ömer Faruk Sorak'ın yönettiği Yeşil Işık filminde Haldun Dormen ve Kenan Işık'la birlikte rol aldı. 2004 yılında ise İki Genç Kız adlı filmde lezbiyen bir kızın annesini canlandırarak, sinema camiasında büyük yankı yarattı. Mehmet Ali Erbil'le Hababam Sınıfı Asker'de kadın komutanı oynadı. Bu onun, dişiliği daha arka planda tutulan ilk erkeksi rolü oldu. Son olarak ise 2007 yılında 72. Koğuş adlı filmde Yavuz Bingöl ile başrolü paylaştı. Bu yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde jüriye başkanlık edecek olmasına eleştiri getirenlere 'Kimsenin değil, sinemaya verdiğim 30 yılımın, 50'yi aşan filmlerimin, çalıştığım önemli yönetmenlerin, yine birlikte çalıştığım önemli oyuncuların ve aldığım ödüllerin bana verdiği bu görevi sevgiyle, adaletle, zaferle yerine getireceğim' dedi.
 
EKRANLARIN ARANAN JÜRİ ÜYESİ
2007 yılında en son sinemada 72. Koğuş filminde rol aldı ve bir süre ekranlardan ve beyazperdeden uzak kalmayı tercih etti. Muhteşem dönüşü ise 2011 yılında Acun Ilıcalı'nınYetenek Sizsiniz Türkiye adlı yarışma programıyla oldu. Kendisine jüri koltuğunda Ali Taran, Sergen Yalçın ve Acun Ilıcalı eşlik etti. Yarışma tam gaz devam ederken, Ilıcalı'nın bir başka projesi O Ses Türkiye'nin de jüri üyelerinden biri olarak televizyon dünyasındaki otorite isimler arasına adını yazdırmayı başardı.
 
Gündem yaratan filmleri
1983 yılında Kahır filmiyle beyazperdeye merhaba dedikten sonra rol aldığı birçok filmde cesur sahneler ve zorlu karakterleri canlandırarak her zaman dikkatleri üzerine topladı.1986 yılında Fatmagül'ün Suçu Ne? adlı filmde tecavüze uğrayan bir kadına hayat verdi. 80'li yıllarda çok tartışılan bu sahneler, yıllar sonra diziye uyarlandığında ise tüm oklar yorum yapması için yine kendisine çevrildi. 90'lı yılların hemen başında meşhur filmi Berlin in Berlin'deki performansıyla dönemin en önemli ödüllerini topladı. 1999 yılında ise Tomris Giritlioğlu'nun yönetmenliğini yaptığı Salkım Hanım'ın Taneleri filmini, kendi kariyerine altın harflerle kazıdı. 2005 yılında önce İki Genç Kız adlı filmde lezbiyen bir kızın annesini canlandırdı. 2007 yılında son olarak  Orhan Kemal'in kitabından sinemaya uyarlanan 72. Koğuş filmi için Yavuz Bingöl ile kamera karşısına geçti.
 
Sinema ödülleri
1989: Fazilet SİYAD En İyi Kadın Oyuncu
1990: Benim Sinemalarım  Uluslararası Tahran Film Festivali Jüri Özel Ödülü
1993: Berlin in Berlin Moskova Uluslararası Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu
1993: Berlin in Berlin Kültür Bakanlığı Sinema Başarı Ödülü ve
2008: Altın Portakal  Sinema Başarı Ödülü (AKŞAM)