Milyonlarca emekli intibak yasasının çıkmasını beklerken, dört parti milletvekillerinin maaşlarına zam yapılması konusunda jet hızıyla anlaşarak yasayı Meclis'ten geçirdi. Milletvekili emeklilerinin maaşları Cumhurbaşkanı'nın maaşına endekslenerek arttırılırken 4 bin beşyüz TL'den 7 bin beşyüz TL'ye çıkartıldı. Meclis Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Emekli Sandığı Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören kanun görüşüldü. Meclis'teki görüşmeler sırasında kanuna eklenen yeni maddeler ile milletvekillerinin emekli maaşları arttırıldı.

PARTİLER ARASINDA TRAFİK

Milletvekili emeklilerine zam yapılması konusunda Meclis'te müthiş bir trafik yaşandı. Parlamenterler Birliği başkanı Hasan Korkmazcan bütün partiler arasında zam trafiği yürüttü. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dört partinin grup başkanvekili ile ortak görüşme yaptı. Bu görüşmenin ardından grup başkanvekilleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin onayını aldı.

DÖRT PARTİDEN ORTAK ÖNERGE

Milletvekili emeklilerinin maaşlarını arttıran düzenlemeyle ilgili önergeyi dört parti ortak olarak verdi. AK Parti'den Ankara Milletvekili Fatih Şahin, CHP'den Bolu Milletvekili Tanju Özcan, MHP'den Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak ile BDP'den Muş Milletvekili Sırrı Sakık önergeye imza attı. Milletvekili maaşlarının arttıran madde Meclis'te görüşüldüğü sırada hiçbir milletvekili söz istemedi. Madde üzerinde önergede verilmedi. Dört partinin grup başkanvekilleri maddenin kabul edilmesinin ardından söz alarak milletvekilleri tarafından verilen önergeyi desteklediklerini açıkladı.

Yapılan düzenleme ile SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olmaları nedeniyle Emekli Sandığı'ndan emekli olmadıkları için milletvekili emeklisi maaşı alamayan milletvekilleri milletvekili emeklisi maaşı alabilecek. Milletvekillerinin emekli maaşları ise 4 bin beşyüz TL'den 7 bin beşyüz TL'ye çıkartılırken, emekli maaşları cumhurbaşkanını maaşına endekslendi. Genç milletvekillerine ilişkin yapılan düzenlemeyle milletvekilliğinin sona ermesinin ardından emekli olamayan genç milletvekillerinin temsil tazminatı adındaki sigorta primleri de dört yıl süreyle TBMM bütçesinden ödenecek.

"Vekile zam ihtiyaçtı"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekillerinin emekliliğiyle ilgili yapılan düzenlemeyi ve emekli vekillerin maaşlarına yapılan zammı savundu. Çiçek bir gazetecinin ''düzenlemeyle ilgili rakamsal bilgi'' olup olmadığı sorusuna, ''Şu an rakamlarla uğraşır noktada değiliz. Yapılan düzenleme ihtiyaçtan dolayıdır. Kişilere sağlanmış bir imkan değil, bir statüyle ilgili imkandır. Milletvekillerinin hangi şartlar altında burada görev yaptığı, giderleri bellidir. Kamuda çalışan üst düzey görevliler bir yere gidecek olsa araba devletten, şoför devletten, benzin devletten, uçak parası devletten, ayrıca harcırah... Ama milletvekili seçim bölgesine gider, yaptığı tüm harcamalar kendi cebindendir. Dünya parlamentolarındaki bu türlü durumlar da dikkate alınarak bir değerlendirme yapılmıştır. Konuyu bu çerçevede mütalaa etmek lazım. Bu bir ihtiyaçtır, intibak durumu söz konusuydu. Yapılan bundan ibarettir. 4 grubun da birlikte karar verdiği bir iştir'' dedi.

HABER: BİLAL ÇETİN/BUGÜN GAZETESİ