Dolar böylece TL karşısında son bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

Uzmanlar, doların yurtdışında gerilemesi ile oluşan parite etkisinin içeride de etkisi gösterdiğine dikkat çekiyor. Ayrıca Merkez Bankası'nın faiz indirim sürecine devam edeceği beklentisi ile IMF anlaşmasına yönelik umutlar doları baskı altında tutuyor.

EURO/DOLAR 14 AYIN ZİRVESİNDE

Euro/dolar paritesindeki yükseliş bugün de devam ediyor. Euro, dolar karşısında Lehman Brothers'ın batışından bu yana ilk kez 1.49'lu seviyeleri test etti. Parite 1.4920'ye kadar yükseldi.

Paritenin yükselişinde ABD Merkez Bankası'nın uzun bir süre daha faizleri sıfır seviyesinde tutacağı beklentisi etkili oluyor. Ayrıca doların rezerv para birimi niteliğini kaybedeceği ile ilgili tartışmalar ve ABD yönetiminin doların değer kaybından memnun olduğuna yönelik beklentiler de euroya olan talebi artırıyor.

GFT yatırım analisti David Morrison, 1,50 seviyelerinin euro dolar paritesi için bir sonraki hedef rakam olduğunu ve bunun çok kısa sure içinde gerçekleşebilecegini soyledi.

Morrison, "yatırımcılar FED'in faiz oranlarını sıfır dolaylarına yakın tutacağına inanıyor. Görünen o ki FED daha uzun bir süre faiz oranlarını değiştirmeyecek" dedi.

ALTINDA YENİ REKOR

Altın fiyatlarının rekor seyri bugün de devam ediyor. Dolardaki düşüşle birlikte emtialara yönelen yatırımcıların alışları altına 1071 dolar ile yeni rekorunu kırdırdı.

Diğer taraftan uluslararası ham petrol fiyatları da son bir yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Gösterge ham petrolün Kasım ayı varil teslim fiyatı 91 sentlik artışla, 75 doları aşarak 75 dolar 6 sent düzeyine çıktı.

Yılbaşı öncesinde, petrol talebinin artış göstereceği belirtilirken, ABD Dolarındaki düşüşün de petrol fiyatlarını yükselten diğer bir unsur olduğu belirtiliyor.

BORSALAR YÜKSELİYOR

Güne ABD'li çip üreticisi Intel'in kârının beklentilerden iyi gelmesi ile yükselişle başlayan borsalarda olumlu hava devam ediyor. İMKB ikinci seansın ortalarına gelinirken yüzde 1.5 artışla 50 bin 820 puana çıktı. Avrupa borsalarında da yüzde 1'in üzerinde artışlar yaşanıyor.

İngiltere'de FTSE 100 Endeksi son bir yılın üzerine çıktı. Benzer şekilde dünya borsaları endeksi de son bir yılın zirvesine tırmandı. Endeks, bu yıl başından bu yana yüzde 29 değer kazandı./hürriyet