Dolarda pazartesi günü Merkez Bankası'nın müdahalesi ile başlayan düşüş eğilimi bugün Başbakan Erdoğan'ın 'kriz yok' açıklamaları ile hızlandı. Dolar düne göre yüzde 1.05 kayıpla 1.69 TL'nin altına sarktı ve 1.6870 TL'ye kadar geriledi.

Merkez Bankası'nın pazartesi günü doların 1.73'e çıkmasını ardından hem dolar alım ihalelerini durdurması hem de karşılık oranlarını düşürmesinin ardından başlayan düşüş devam ediyor.

Piyasadaki olumlu hava ile birlikte Başbakan Erdoğan'ın bugün kriz konusundaki net açıklamaları kurların 1.68'li rakamlara geri gelmesini sağladı.

BİRAZ DAHA GEVŞEYEBİLİR

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, daha önce dolardaki yükselişlerin satış fırsatı olarak görülmesi yönünde uyarılar yaptıklarını hatırlatarak, "düşüş MB'nin müdahaleleri ile başladı. Bugün Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları da herşeyin kontrol altında olduğu algısını güçlendirdi. Piyasa bu mesajı 'Merkez Bankası ne yaptığını biliyor' şeklinde algıladı" dedi.

Doların biraz daha gevşemesini beklediklerini anlatan Toğuzç, hedef vermenin ise zor olduğunu söyledi. Toğuç'a göre ABD'nin temerrüte düşüp düşmeyeceği ve bu süreçte doların uluslararası piyasadaki seyri belirleyici rol oynayacak.

TL'DE DAHA İYİMSERİZ

Finansbank Başekonomisti İnan Demir, TL'deki değer kazancı Başbakan'ın konuşmalarından önce başladığını belirterek, "Başbakan'ın açıklamalarının da desteklemiş olma ihtimali var" dedi.

Demir, şöyle devam etti:

"Ama TL’deki değer kazancının arkasında Merkez Bankası’nın son hamleleri bulunuyor. Merkez’in Pazartesi günü aldığı önlemleri, Banka'nın son dönemdeki söylemleriyle birleştirmek lazım. Merkez, tüketici talebinin artık kontrol altına alındığını düşünüyor. Bu nedenle de zayıf TL'ye daha az ihtiyaç duyuyor. Son önlemler, TL konusunda daha iyimser olmamızı da beraberinde getirdi. Bu anlamda, TL'nin son dönemde diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine kıyasla gösterdiği kötü performansın da sona doğru geldiğini düşünüyoruz".