Küresel çapta piyasalardan çıkış hareketi bugün de devam ediyor. Avrupa borsalarındaki sert düşüşle birlikte İMKB’de de kayıplar bir ara yüzde 4'ü aştı.
 
İMKB günü yüzde 2.86 kayıpla 56 bin 323 puandan tamamladı.  
 
Yurtdışındaki riskten kaçınma hareketine paralel olarak dolar içeride TL karşısında yükselişe geçti. Sabah sakin bir seyir izleyen ve 1.8250 TL seviyelerine kadar gerileyen dolar öğleden sonra yönünü 1.85 TL seviyesine çevirdi ve 1.8490 TL ile rekor kırdı.
 
Daha sonra hafif çaplı satışların geldiği dolar 1.8360 TL'ye geriledi.
 
TEB Yatırım Araştırma Yöneticisi İbrahim Usul, global tarafta artmaya başlayan resesyon beklentileri ve euro bölgesine ilişkin endişelerin piyasaları olumsuz etkilediğini söyledi. Usul, "Gün ortasından itibaren artan satışlar var. Avrupa ve Yunanistan ile ilgili olumsuz haberler de düşüşte etkili oluyor" dedi.  Usul, şöyle devam etti:
 
"Bu baskı bir süre daha devam edecek gibi duruyor. Teknik açıdan tepki alımları görebiliriz. Ama tepkinin kalıcı olması için euro bölgesine ilişkin kaygıların azalması ve Avrupa Merkez Bankası'nın özellikle Yunanistan'la ilgili yeni bir aksiyona geçmesi önemli."
Usul, piyasaların şu anda hafta sonu riskini almak istemediğine de dikkat çekti.
     
ALTIN SON BİR BUÇUK AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE 
 
Diğer yandan spot piyasada altının onsu yüzde 2.5 düşerek, 1.691 dolar ile son bir buçuk ayın en düşüğüne geriledi.  
     
Euro/dolar paritesi de öğle saatlerinde yüzde 1’in altında düşüşle, 1.34 seviyesinden işlem gördü. Parite daha sonra toparlanarak 1.35'li seviyelere yükseldi.
 
OYNAKLIK ENDEKSİ DURULMUYOR
 
Gündüz Capital Genel Müdürü Onur Gündüz, Türkiye piyasalarında oynaklığın ölçümü için kullandıkları Ekonomist Volatilite Endekslerinde (E-VEX) hareketliliğin devam ettiğini söyledi.  Gündüz, şöyle konuştu:
 
"Volatilite endeksimiz E-Vex ortalama seviyelerin olduğu kanala geri dönmeden tekrar yükselmeye başladı. Piyasalardaki oynaklık henüz fiyatlamaların tamamlanmadığını gösteriyor. Beklentiler dahilinde olan Yunanistan’ın iflası ve geriye kalan Avrupanın sorunlu ülkelerindeki borç krizinin nasıl sonuçlanacağı henüz belirsizliğini koruyor.
Diğer taraftan ABD nin durgunluğu aşamadan tekrar sorunlar ile boğuşuyor olması ve bu çabaların nasıl sonuçlanacağı da belirsizliği arttıran bir unsur. Bizim görüşümüz, beklenen tüm olumsuz gelişmelerin gerçekleşeceği ve fiyatlamaların bu seviyelerden daha olumsuz bir seviyelere geleceği yönünde."
 
DOLAR TOPARLANIRSA ALTINA SATIŞ GELİR 
 
Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Dolar belki toparlanabilir. Doların toparlanması likidite toparlanması anlamına gelecek. Altın ve emtiada satış getirecektir. İleride TCMB’nin devreye girmesiyle birlikte, dolar/TL’nin 1.80 seviyesine ineceğini görebiliriz. Bir dolar 2 TL olur mu tartışmalarına katılmıyorum. Parite 1.20 olduğunda da bir dolar bir TL olur mu tartışmaları çıkmıştı. Merkez bankası ihracatı düşünerek, paritenin uzun bir süre 1.80’in üzerinde olmasına izin vermeyecektir” dedi.
 
Toronto Dominio Bank Trader'ı Süha Yaygın, piyasanın Yunanistan'ın temerrüte düşmesini fiyatladığını söyledi. Yaygın, "Piyasa Yunanistan'ın sistemden çıkmasını istiyor. Ama bunu yaparken etrafını çok iyi bir şekilde düzenlemeleri lazım ki ekstra tepki olmasın. Eğer toplu bir hareket olursa ABD ve Asya'nın da katılması gerekir. Ben de Yunanistan’ın temerrüte düşmesini bekliyorum. Yunanistan kesinlikle sistemin dışına çıkacak”" dedi.