Kütahya Emniyet Müdürlüğü, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak vatandaşları dolandırmaya çalışan kişilere karşı uyarıda bulundu.
Kütahya Emniyet Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer verilen açıklamada, vatandaşları kandırmakta sınır tanımayan kişilere, polisin duyarlılığı sayesinde geçit verilmediği bildirildi.

Her geçen gün yeni yollar deneyen dolandırıcıların, internetten vatandaşlara e-posta veya faks göndererek onları kandırmaya çalıştığı ifade edilen açıklamada, şunlara yer verildi:

''Dolandırıcılar, vatandaşlarımıza e-posta veya faks aracılığıyla yurt dışında yaşayan bir yakınının vefatından yüklü bir miras kaldığını, bu mirasa sahip olabilmeleri için kendilerini ispatlamaları gerektiğini, bunun için de kişisel tüm bilgilerini, verdikleri adrese göndermeleri şeklinde detaylı bir yazılı metin yolluyor. Böylece kişisel bilgileri temin etmeye çalışıyorlar. Bu kişilerin, başarılı olmaları halinde banka hesaplarını boşaltmak da dahil tüm yol ve yöntemleri kullanarak dolandırmaya çalıştıkları tespit edildi.''

Açıklamada, vatandaşların e-posta ve faks yoluyla gelebilecek dokümanlara itibar etmemeleri, bu konuda duyarlı olmaları gerektiği kaydedildi.

15 milyon dolarlık mirastan ''yüzde 50 pay'' vaadi

İngilizce yazılan dolandırıcılık amaçlı bir e-postada, kendisini İspanya'daki bir şirkette uzman ve ortak olarak tanıtan kişinin ağzından şu ifadelere yer verildi:

''Sizinle Barcelona Otobanında karısı ve iki evlatlığıyla kaza yapan bir müşterimle ilgili bilgi almak için yazışıyorum. Bu kişi sizinle aynı ülke vatandaşlığını paylaşmaktadır. Ölmeden önce müşterim bana, kendisine herhangi bir şey olursa aile üyeleri ve akrabalarına verilmek üzere 15 milyon dolar emanet etti. Biyolojik çocuğu olmadığı, hiçbir akrabasına ulaşılamadığı ve en önemlisi de yazılı bir vasiyeti olmadığı için bu para gerekli yerlere teslim edilemedi.

Bu para 4 ay içinde herhangi bir şekilde talep edilmezse, İspanya Hükümeti paraya el koyacaktır. Dolayısıyla sizden isteğim, müşterimle herhangi bir akrabalık bağınız varsa lütfen bizimle bütün bilgilerinizi içerecek şekilde irtibata geçiniz. Akrabalık ilişkinizi kanıtlayabilirseniz, bu meblanın yüzde 50'si size, yüzde 40'ı bana, yüzde 10'u da hayır kurumlarına verilecektir.

Sizi temin ederiz ki, hiçbir şekilde risk altında değilsiniz ve tüm işlemler yasal yollardan gerçekleştirilecektir. Sizden en kısa zamanda haber bekliyorum.''