Gaz krizinin çözülmesiyle hafta başında vanaları açan Rusya'nın Ukrayna üzerinden Avrupa ülkelerine gaz sevkıyatına yeniden başlamasının ardından gazsız kalan Türkiye dahil diğer tüm ülkelere, batı hattından gelen doğalgaz dün sabah itibariyle ulaştı

Rusya'nın Ukrayna üzerinden Avrupa ülkelerine gaz sevkıyatına önceki gün yeniden başlamasının ardından, batı hattından gelen doğal gaz dün itibariyle tüm ülkelere ve Türkiye'ye ulaştı. Batı hattından gelen ve bu sabah Türkiye'ye ulaşan gazın basıncı gün içerisinde yükselerek akış dün akşam normal seviyesine ulaşacak.
ZARAR ÇOK BÜYÜK

Türkiye, kriz öncesinde batı hattından günlük 40 milyon metreküp gaz alıyordu. Bu arada, Türkiye-İran doğal gaz boru hattında dün başlayan bakım-onarım çalışmaları sürüyor. Çalışmalar nedeniyle gaz kesintisi devam ederken, İran'ın bugün yeniden gaz vermesi bekleniyor. Ayrıca Bulgaristan yönetimi, bir yandan vanaların açılmasına sevinirken, diğer yandan doğal gazın kesilmesi yüzünden ülke ekonomisinin uğradığı maddi zararın ne şekilde karşılanacağını araştırıyor.

YENİ ANLAŞMA İDDİASI

Devlet gözetimindeki 300'e yakın işletmenin "gaz krizi" sonucu 5 Ocak'tan bu yana uğradığı direk zararın 100 milyon avroya ulaştığını ifade ediliyor. Öte yandan Rus basını, Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko ve Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun yaptığı görüşmenin, Rusya'ya karşı birleşecekleri anlamına gelebileceğini öne sürdü. Rus Vremya Novostey gazetesinde yer alan habere göre, Lukaşenko ile Yuşçenko'nun görüşmesinin ardından iki ülke arasında enerji alanında işbirliğini öngören hükümetler arası bir memoranduma imza atıldığı iddia edildi.

Nabucco'nun önemi 'rest' ile belli oldu

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan doğlagaz krizine kadar askıya alınan, bu 'gazsız' süreçte yeniden hatırlanan ve alternatif eneriji kaynağı olarak Avrupa ülkeleri tarafından öenm kazanan Nabucco boru hattı projesi Türkiye'den AB ülkelerine doğalgaz taşımak amacıyla yapılması düşünülen boru hattı taşımacılığı projesi olarak biliniyor. Ancak bu gergin süreçte ise Nabucco Başbakan Recep Tayyip Erdoğana açık resti ile yeniden gündeme geldi. Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerinde Kıbrıs Rum Kesimi'nin Enerji faslını bloke etmesi halinde Türkiye'nin Nabucco projesindeki durumunu gözden geçireceğini söylemiş bu açıklama da dünya basınında geniş yankı bulmuştu.

Gaz krizi Türkiye'nin AB sürecine yarar

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Avrupa'nın yaşadığı gaz krizinin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) girme şansını arttırdığı bildiriliyor. Konuyu sayfalarına taşıyan Alman gazeteleri gaz krizinden Türkiye'nin kazançlı çıktığını vurgulayarak, krizin Türkiye'nin AB üyeliği görüşmelerine hız kazandırdığına dikkat çekti. Frankfurter Rundschau gazetesi, "Türkiye'nin AB üyeliğinde atılım" başlığıyla verdiği haberde, "Gaz krizi nedeniyle Avrupa Birliği, Türkiye'nin AB'ye yaklaşmasını hızlandırmak istiyor" dedi. Kölner Stadt Anzeiger gazetesi ise, "Gaz anlaşmazlığından Türkiye kazançlı çıkıyor" başlığıyla verdiği haberinde, "Avrupa Birliği, Türkiye'nin üyelik görüşmelerini hızlandırmak istiyor” diye dünyaya duyurdu.


YENİ ŞAFAK