Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın OSB'ler için açıkladığı indirimli doğalgaz tarifesinin çok sembolik olduğunu, bunun OSB'lere verilen desteğin azalması anlamına geldiğini kaydetti.

Tuncay, OSB'lerde uygulanan indirimli doğalgaz tarifesi konusunda yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında, Bakan Yıldız'ın ''Organize sanayilerimizin, 2011 yılında (doğalgaz kullanımından) alacakları indirim miktarı, yüzde 1-2,5 civarında bir miktara fikslendi'' sözlerini hatırlatan Tuncay, doğalgazın çok önemli bir girdi olduğunu, bu enerjinin olabildiği kadar ucuza elde edilmesinin işletmelerin rekabetçi yanlarını geliştirdiğini vurguladı.

Geçen yıl OSB'lere yüzde 5-12 aralığında bir indirim uygulandığını, BOTAŞ'ın bu tarifesinin 31 Ekim'de sona erdiğini anımsatan Tuncay, ''Yüzde 1-2,5 aralığındaki bir indirim yeterli değil. Planlı sanayileşmenin modeli olan OSB'lerde cazibenin artırılması, yatırımcının buralara çekilmesi için ucuz enerji temini önemli bir araç'' görüşünü ifade etti.

İndirimin kaldırılmasının maliyetin de ciddi düzeyde artması anlamına geldiğini, doğalgaz piyasasını yönlendiren konumda bulunan BOTAŞ'ın uygulayacağı tarifenin özel dağıtım şirketlerinin fiyatında da belirleyici olacağını kaydeden Tuncay, şu görüşleri dile getirdi:

''Sanayi Bakanlığı, OSB'leri nasıl cazibe merkezi haline getirebileceğinin çözümlerini ararken doğalgaz ve elektrik enerjisi gibi üretim maliyetlerinin ana girdilerinden olan kalemlerde OSB'lere destek verilmesi konusunda Enerji Bakanlığını ikna edebilmeliydi. Giderek desteklerden yoksun hale gelen işletmelerin ihracatta karşı karşıya kaldıkları zararların tek sebebinin düşük kur olmadığı açıktır. Milli üretime dayalı ihracat istenirse enerji ve değişik teşvik sistemleriyle bunu sağlamak mümkündür. OSB'lere yapılan indirimin azalmasının hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Bu durumun OSB işletmelerine zam anlamına geleceği açıktır.''

Hüseyin Kutsi Tuncay, OSB'lerin elektrikte 2 nolu tarifenin daha ucuz hale getirilmesi nedeniyle 1 nolu tarifeden daha pahalıya elektrik almak durumunda kaldıklarını, Türkiye'deki işletmelerin enerjiyi çok yüksek bedellerle temin ettiğini belirtti.

A.A.