Psikiyatrik sorunların çoğalması sonucu antidepresan kullanımı da doğal olarak yaygınlaşıyor... Sakinleştirici hapların ağız sağlığında sorunlara yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Aslı Ercanlı Ünal, "Eğer antidepresan kullanıyorsanız, diş hekiminizi ilaçlarınızla ilgili bilgilendirin. Aksi takdirde dental sorunlar yaşanabilir" dedi.

TÜKÜRÜK AZALIR
Antidepresan ilaçları kullanan hastaların genellikle tükürük azalmasından şikayetçi olduğunu belirten Dr.Ünal, şunları söyledi: "Tükürük azalması pek çok soruna eşlik eder. Ağız içinde yanma ya da acıma, tat alma duyarlılığında azalma, çiğneme, konuşma, yutkunma fonksiyonlarında zorluk ve en önemlisinin diş çürükleri oluşur. Ağız kuruluğunun olası sonuçlarından biri de dişeti hastalıklarıdır."

DİŞETİ İLTİHABI OLUR
Ünal; depresyonda olan kişilerde dişeti iltihabına sık rastlandığını hatırlatarak şu bilgileri verdi: "Tükürük azalmasıyla ağız içinde bakteri ve mantar gibi enfeksiyonlar oluşabilir. Diyabet hastalarında, protezi olanlarda ve sigara kullananlarda bu tür sorunlar daha kolay oluşur." Ağız kuruluğunun çözümlenebilen bir sorun olduğuna dikkat çeken Dr. Aslı Ercanlı Ünal, "Gargara yaparak, pastil kullanarak kendinizi rahatlatabilirsiniz" dedi.

ÖNLEM ALIN
Alkolsüz sıvı alımını arttırın.
Alkol içermeyen gargaralar ile sık sık gargara yapın.
Tükürük akışınızı uyarmak için şekersiz sakız çiğneyin veya pastil kullanın.