Son yılların en büyük borsa vurgununun detayları ortaya çıkmaya başladı. Polis, savcı ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) uzmanlarının bir yıllık çalışması sonucunda yapılan operasyonda çete liderleri olarak Fenerbahçeli eski futbolcu Mechur Çolak, Mehmet Uğurlu başta olmak üzere 30’dan fazla kişi gözaltına alınmıştı. Polis sorgusunda yer alan ifadeler ve teknik takiple tespit edilen telefon konuşmaları, vurgunun organize bir şekilde yapıldığı, şirketlerin içinden bilgi alındığı, bazı şirketlerin sahipleri ve yönetim kurulu üyeleriyle de irtibat kurulduğu tespit edildi. 
 
Küfürler havada uçuşuyor 
Telefon dinlemelerinde dikkat çeken şeylerden birisi çete üyelerinin kendi aralarında küfürlü konuşmalar yapması. Telefon görüşmelerinde vurguna dair tespit edilen en önemli detay ise, yapay fiyat oluşturma olarak tanımlanan manipülasyona ilişkin işlemlerla ilgili görüşmeler oldu. Yapay alım-satım işlemlerinin en çarpıcı örneği ise Olmuksa hisselerinde yaşanıyor. Çolak’la Ahmet Özgür arasında geçtiği ileri sürülen telefon görüşmesinde, Çolak, Özgür’e “Olmuksa’ya 60 bin lot alış yaz” talimatını veriyor. 
 
Talimat üzerine Özgür, 60 bin lot alış yazdıktan sonra, Çolak da aynı anda 60 bin lot satış gönderiyor. Öte yandan çetenin takip şüphesi üzerine bazı telefonlarda Bulgaristan hatları kullandığı da anlaşıldı. 21.04.2011 günü Çolak ile Ahmet Özgür arasında yapılan telefon görüşmesinde Ahmet isimli şahıs Çolak’a ‘Abi’nin (Mehmet Uğurlu) Bulgar hatlı telefonunun yanıt vermediğini anlatıyor. 
 
‘Döndür artık şunu ya 4.40’tan alanlar isyanda’ 
TRNSK hisselerinde yapılan manipülasyon sonrasında şu telefon konuşması kaydedildi: 
Sinan: Usta, borsa yorumlarında varya artık adresini arıyorlar. Senin diyorum artık s....belanı valla. 
Mechur: Sinan Abi duymadım, bir daha söylesene. 
Sinan: Yorumlarda, borsa yorumlarında diyorum, adresini arıyorlar artık senin. 
Mechur: Ne diyorlar? 
Sinan: Ha ne demiyorlar ki namert şerefsiz adi. 
Mechur: Yapma ya. 
Sinan: Vallahi acayip abi millet 4.40’tan mal alanlar isyanda ya! 
Mechur: A..na k...onların ben. 
Sinan: Toparla şunu artık vallahi artık toparla, yeter yav. 
Mechur: Doğru diyorsun. 
Sinan: Hücre evine basacaklar artık bizi ha, sonunda orayı basacaklar diyorum, yeter ya şunu döndür, Allah aşkına döndür yav. 
Mechur: Döndürecem dedim ya. 
 
‘İyi tahtaları kaldırıyon vuruyon, indiriyon yine’ 
Süleyman Salur ile Mechur 
Çolak arasında yapılan telefon 
görüşmesinde yine Mechur’un 
manipülasyonun başında olduğuna dair şu görüşme tespit edildi: 
Süleyman: Ortak naber ya? 
Mechur: Sağ ol Süleyman Abi sen napıyon? 
Süleyman: İyi, tahtaları kaldırıyon vuruyon indiriyon yine. 
Mechur: Ayıp ediyosun be abi ya napıyon abi. 
Süleyman: İyi ben de işte bugün bitti işlerim ofis işlerim, bugün bitti çok şükür. 
Mechur: Tamam. 
Süleyman: Hıı, şey yapıyoruz işte toparlıyorum işte yavaş yavaş, e bi şeyler yapmaya çalışacaz. 
Mechur: Baba. 
Süleyman: O şeyle var işte Lübnanlılar mübnanlılar gelecek yarın onlarla görüşecem. 
Mechur: Görüş yarın da akşamüstü çarşamba gel bize bi görüşelim. 
Süleyman: Çarşamba günü gelirim görüşürüz. 
 
VURGUN TEZGAHI BÖYLE İŞLİYOR 
Çete lideri olduğu iddia edilen Mehmet Uğurlu manipülasyon yapılacak hisse senetlerini belirleniyor. Hisseler belirlenirken şirketlerin içinden bilgiler sızdırılıyor. 
Ardından Mechur Çolak, hisseleri alıp satacak grupları oluşturuyor. Gruplar birbiriyle ilişkili olmuyor. Her grup, hisseden elde ettiği kazancın belli bir yüzdesini çete liderine veriyor. 
 
İlk grup, örneğin; hisseyi 1 liradan alıp 3 liraya çıkana kadar işlem yaparak ikinci grubu devrediyor. İkinci grup, 3 liradan aldığı hisseyi 5 liraya kadar yükseltiyor ve üçüncü gruba devrediyor. 
Bu şekilde kaç grup oluşturulmuşsa belirlenen fiyatlarda, belirlenen miktarda hisseyi birbirine devrederek fiyatı arttırıyorlar. Küçük yatırımcı da bu hisseye hücum ediyor. 
Son olarak çete lideri hisseyi tavan fiyattan alıyor ve en düşük fiyata satsa dahi kâr ediyor. Çünkü her aşamada yüzdesini alıyor. Böylece zarar küçük yatırımcıya kalıyor. 
 
SPK, çetenin yapısını da tespit etti 
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) raporuna göre örgütün yapısı şöyle: Organizasyonda Mehmet Uğurlu ağırlıklı olarak şirketler ve ilgili kuruluşları nezdinde faaliyetleri yürütürken, Mechur Çolak ise örgütün hisse senedi piyasası işlemleri tarafını sevk ve idare etmektedir. Çolak ve Uğurlu kolay tespit edilebilir iletişim vasıtaları ile iletişim sağlamamaya azami gayret göstermektedir. Çolak, diğer örgüt üyeleri ve şahıslar ile görüşmeleri sırasında Uğurlu ismini kullanmamakta, Uğurlu’dan ‘Abi’ olarak bahsetmektedir.