Karaman Piri Reis Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Selim ve Arkadaşları Trafikte'' adlı animasyon filminin gala programına katılan Dinçer, ardından Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi'ni ziyaret etti.

Burada öğrencilerle bir araya gelen Dinçer, öğrencilere Fatih Projesi kapsamında tablet bilgisayar dağıttı.

Ardından mezun olduğu Anafartalar İlköğretim Okulu'na geçen Dinçer, sınıfları tek tek gezerek, öğrencilerle sohbet etti. Dinçer'e burada kendi fotoğrafının da yer aldığı ilkokul diploması verildi.

Ziyaretin ardından öğrencilerle fotoğraf çektiren Dinçer, daha sonra İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan 24 derslikli Doğukışla İlköğretim Okulu'nun temel atma törenine katıldı.

Okullardaki süt dağıtımı

Dinçer, törende yaptığı konuşmada, yeni bir proje olarak okullarda süt dağıtımına başladıklarını anımsatan Dinçer, bu projenin, ön yargısız şekilde yaklaşıldığında takdir edilecek bir proje olduğunu söyledi.

Yaklaşık 32 bine yakın okulda, yaklaşık 7 milyon çocuğa aynı zaman diliminde süt dağıttıklarını belirten Dinçer, Bu çaba içerisinde daha önceden süt içmeye alışmadığı için veya o gün kahvaltı yapmadan gelinmesi, aç karnına içilmesi veya alerji gibi değişik sebeplerle çocuklarda ufak tefek rahatsızlıklar ortaya çıktı. Sadece bir ilde değil, birkaç ilde değil, medyanın iddia ettiği gibi belli bir bölgede odaklanmış değil. Türkiye'de hemen hemen birçok ilde çocuklarımız mide bulantısı veya başka ağrılar sebebiyle şikayetlerde bulundular, hastanelere gittiler'' diye konuştu.

İlk gün bu şikayetleri yoğun şekilde yaşadıklarını dile getiren Dinçer, şöyle devam etti:

''2. gün bu şikayetler yüzde 60'a yakın oranda azaldı. 3. gün ise bu oran yüzde 90 azalmıştı. Bugün bu konuda bana intikal eden bir sorun yok. Cuma günü itibariyle, rahatsızlık belirten çocukların sadece 7 tanesi hastanede müşahede altındaydı. Onlar da süt sebebiyle rahatsızlık beyan etmiş olmalarına rağmen hastaneye gittiklerinde kendilerinde başka bir hastalık tespit edildi. Bu yüzden müşahede altına alınmışlardı. Ama maalesef bu proje birileri tarafından özellikle ön yargılı, daha çok bilime güvendiğini iddia eden bazı gazete ve köşe yazarları tarafından acımasızca eleştirildi ve hala eleştiriliyor. Öyle acımasız, insafsız suçlamaya ve hakarete varan tarzda bir eleştiri yapılıyor ki; kabullenmek bir tarafa toplum içerisinde böylesine kültüre sahip olmak da insanı gerçekten utandırıyor. Çok sayıda doktor televizyonlarda, haber programlarında çıktı ve bunun ne olabileceğine dair fikirlerini beyan ettiler. Teknik tabiriyle bunun laktoz intoleransı olduğu herkese duyurulmuş olmasına, bilim adamları bunu deklare etmesine rağmen yine eleştiriler devam ediyor. Burada haklılık payı görmek, yapılan eleştirileri kendimiz için rehber edinecek bir ipucu bulmak çok mümkün gözükmüyor.''

''Test sonuçları bugün itibarıyla açıklanabilir''

Süt ve çocuklar üzerinde yapılan test sonuçlarının büyük ihtimalle bugün itibariyle açıklanacağını ifade eden Dinçer, ''Ben bu konuda fikir beyan etmek istemiyorum ama şunu bilmeliyiz ki; bilim adamları ve uzmanların bu konuda söyleyeceği söz bizim için de rehber olacak'' dedi.

Dinçer, çocukların hastalanmasının kendilerini üzeceğini belirterek, ''Şunu herkes bilmeli; burada bir yanlışlık, kasıt varsa onun da hesabını ilgililere sorarız. Ben konunun bir bakanı olarak, Tarım ve Sağlık bakanımızla konunun diğer sorumluları olarak bunun sorumluluğunu üstlenecek, hesabını verecek cesarette ve sorumluluk anlayışındayız. Yanlış yapana da hesap soracak güce sahibiz ama yapılan eleştirileri de asla kabullenme eğilimi içinde olmayacağız. Biz ısrarla sütümüzü çocuklara dağıtacağız'' diye konuştu.

Dinçer, daha sonra diğer protokol üyeleriyle birlikte butona basarak okulun temeline ilk harcı attı.