Didim'de yasadışı yollardan yurtışına çıkmak isteyen umut tacirlerinin uğrak yeri haline geldi. Her ay yakalanan yzülerce kaçağın devlete olan maliyetinin de ciddi boyutlara ulaştığı bildirildi. Aydın"ın Didim ilçesinde değişik tarihlerde yakalanan ve sayıları 600"ü aşan mülteciler bayram öncesi yakınları ile telefonla görüşüp bayramlaştılar. Didim"de jandarmanın nezaretinde bir zeytinyağı fabrikasının hangarında barındırılan mültecilerin devlete olan maliyetinin her geçen gün arttığı bildirildi.
2008 yılı itibariyle ilçede 1960 mültecinin yakalandığını kaydeden Didim Kaymakamı Ali Katırcı “İlçemiz özellikle yaz aylarında mültecilerin yurt dışına çıkmak amacıyla kullandığı bir ilçe konumunda. Bizim de güvenlik kuvvetlerimiz bu konuda çalışmalarına ara vermeden bu giriş ve çıkışları kontrol altında tutuyor. Şu an itibariyle 1960 mülteci güvenlik kuvvetlerimizce yakalanmıştır. Biz yakalanan bu kişileri gözlem altında tutuyoruz ve en kısa zamanda işlemlerini yaptırarak ülkelerine geri gönderiyoruz. Şu an itibariyle bu mülteciler bir fabrika da tutuluyor. Bunların yemek, su, hastane ve eczane gibi giderlerinin hepsini kaymakamlık olarak biz karşılamak zorunda kalıyoruz. Şu an itibariyle mültecilerin kullanması amacıyla kendilerine Kızılay aracılığı ile 250 battaniye verdik. Kışın kalmaları durumunda 250 battaniye daha vereceğiz. Kadınları ve çocukları kışın nezarethanelerde kalmasını düşünüyoruz. Bu mültecilerin her ay bize maliyeti 40 bin ila 50 bin YTL"yi buluyor. Bazen de yardımsever vatandaşlarımız bu kişilere destek oluyor “diye konuştu.
Didim Kaymakamı Ali Katırcı birçok değişik ülkeden göçmenin Didim"i geçiş kapısı olarak kullandığını belirterek “Bazı ülkelere vatandaşlarını teslim edebilmemize karşın bazılarını da teslim edemiyoruz. Bunu nedeni bu ülkelerle mülteci giriş ve çıkış anlaşmalarımızın olmaması. Böyle olunca bu ülkelerin vatandaşları ne yazık ki uzun süre burada kalmak zorunda kalıyor. Biz bu kişilerin daha fazla zorluk çekmeden ülkelerine geri dönmesi için ne gerekiyorsa yapıyoruz “dedi.