Onlarca kişinin hayatını kaybettiği gösterilerde binlerce kişiyi sokaklara döken o kadının adı Roza Otunbayeva.

Türkçe'de ismi 'gül' anlamına gelen Otunbayeva, Kırgizistan'ın bağımsızlığının ardından birçok devlet kademesinde uzun yıllar görev yapmış bir isim. Felsefe okumuş ve eğitimini Rusya'da tamamlamış. Bir diğer ilginç not da bağımsızlık ilanının ardından Kırgizistan'ın ilk ABD büyükelçisi olması. Ayrıca daha sonra İngiltere büyükelçisi olarak da görev yaptı.

ABD'ye atanmasından iki yıl sonra 1994 yılında Devlet Başkanı Askar Akıyev tarafından Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Otunbayeva, üç yıl boyuna bu makamda kaldı.

Dışişleri bakanlığından ayrılmasının ardından 1998 yılında Londra"ya gelen Otunbayeva, Kırgızistan"ın Sovyet dönemi sonrasındaki ilk İngiltere büyükelçisi oldu. Bu görevi, Birleşmiş Milletler (BM) Gürcistan özel temsilcisi yardımcılığı takip etti.

2004 yılında Bişkek"e dönen ve Akıyev ile yollarını ayıran Otunbayeva, 2005 yılındaki seçimlerde yer almak için Ata Dzhurt partisini kurdu. Otunbayeva, 2005 yılında Akıyev"i iktidardan düşüren protestoların bir ay öncesinde BBC"ye, “Kimseye medenileşmiş cumhuriyetimiz üzerinde monarşi hanedanlığı kurma izni vermeyeceğiz” demişti.

SİYASETE DÖNÜŞ

Devrim ardından göreve gelen yeni Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev tarafından da bir kez daha Dışişleri Bakanı olarak atanan Otunbayeva, parlamentonda onay alamadığı için göreve gelemedi. Otunbayeva, bu olaydan parlamentodaki Akıyev yanlılarını sorumlu tuttu.

Bakıyev ile bağlarını koparan Otunbayeva muhalefete katıldı ve Sosyal Demokrat Parti"nin parlamentodaki liderliğini yürütmeye başladı.

Nisan ayında patlak veren ayaklanmalar ardından, geçici hükümetin 6 ay boyunca görev yapacağını belirten Otunbayeva, şu an bağımsız ve adil seçimlerin yapılmasını sağlayacak şartları içeren bir anayasa hazırlamakla uğraşıyor.

OTUNBAYEVA"NIN ÖZGEÇMİŞİ

23 Ağustos 1950 tarihinde Kırgızistan"ın güneyindeki Oş kentinde dünyaya gelen Roza İsakova Otunbayeva, 1972 yılına Moskova Devlet Üniversitesi Felsefe Fakültesi"nden mezun oldu.

Altı yıl boyunca Kırgız Devlet Milli Üniversitesi"nde öğretim üyesi olarak yer alan Otunbayeva, 1981 yılında Sovyetler Birliği Komünist Partisi"nde Lenin bölgesel konseyinde ikinci derece elçilik kâtibi olarak politik kariyerine başladı.

2005 yılında yapılan Lale Devrimi"nin önde gelen isimlerinden biri olan Otunbayeva, dönemin Devlet Başkanı Akıyev hükümetinin devrilmesinde önemli rol oynadı. Devrimin ardından yeni Devlet Başkanı Bakıyev kabinesinde yer almayı başaramayan Otunbayeva, ileriki dönemde Bakıyev ile ortaklığını bozdu.

Evli olan Otunbayeva iki çocuk sahibi.

Hürriyet