“Büyükelçiliğimiz ile çok uzun zamandan beri irtibatta olan Gönül’ün asıl işi AK Parti ile TSK arasındaki ilişkideki pürüzleri gidermek.”
 
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 12 haziran genel seçimlerinde AK Parti’nin Antalya’dan birinci sıra adayı. Gönül’ü en az bir dönem daha milletvekilliği bekliyor ama bütün işaretler, sekiz buçuk yıldır kalkmadığı savunma bakanlığı koltuğunu 12 haziran sonrasında kurulacak yeni hükümette bırakabileceği yönünde. “WikiLeaks Türkiye Belgeleri” kapsamındaki Amerikan kriptolarında Gönül’ün adı çok sık geçiyor. Taraf bu belgeleri incelemeye başlamadan önce, Batı gazetelerinin WikiLeaks üzerinden yaptığı sınırlı Türkiye yayınında bile, Gönül’ün adı ön plana çıkmış, örneğin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu “çok tehlikeli” diye nitelendirerek Amerikalılara şikayet ettiği gibi iddialar kamuoyuna yansımıştı.
 
Gazeteci Oral Çalışlar, 27 Nisan 2011’de Radikal gazetesindeki sütununda, bu iddialara da yer veren bir yazı yazdı, Gönül’ü yeniden aday gösteren Başbakan Erdoğan’ı eleştirdi ve Milli Savunma Bakanı’nı şu cümlelerle tanımladı: “Askeri darbeler dönemlerinin, 28 Şubat’ların vazgeçilmez yöneticisi. ‘Devlet kim’ diye sorulduğunda işaret edilebilecek en başta gelen isimlerden biri.”
 
Biz de bugün “WikiLeaks Türkiye Belgeleri” kapsamında, Vecdi Gönül’e bakmaya, sekiz buçuk yıl önce kendisinin Milli Savunma Bakanlığını daha yeni üstlendiği günlerde yazılmış bir Amerikan kriptosu ile başlıyoruz. Bakın, ABD’li diplomatlar Gönül’ü nasıl karşılamış, onun bakanlıktaki “asli” görevini nasıl yorumlamışlar...
 
“Türkiye’nin Yeni Savunma Bakanı: Vecdi Gönül” başlıklı “KİŞİYE ÖZEL” telgrafın tarihi 22 Kasım 2002. Telgrafı kaleme alan ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Başmüsteşarı Robert Deutsch.
 
Büyükelçi W. Robert Pearson’ın onayıyla Washington’a gönderilen telgrafın tam metni şöyle:
 
(1) ÖZET: Türk hükümetinin Savunma Bakanı Gönül’ün başlıca siyasi görevi, İslam etkilenimli AK Parti ile AK Parti’nin sivil-asker ilişkilerinin mevcut statüsünü değiştirmeye çalışacağına ilişkin her türlü işaret için gözlerini dikmiş bir halde, “bekle ve gör” tavrı izleyen Türk ordusu arasındaki ilişkilerin pürüzsüz olmasını sağlamaktır. Temkinli bir adam olan Gönül, Kemalistlerden saygı görüyor ama askerî müesses nizam hakkındaki özel eleştirileri, onun en asgarisinden, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bütçe ve diğer işlemleri üzerinde daha fazla sivil gözetim sağlamak üzere, bir kenarda değişimi etkilemeye gayret göstereceğini düşündürüyor.
 
ÖZETİN SONU.
 
GÖNÜL DEVLETİN ADAMI MI?
 
(2) Türk Savunma Bakanı Mehmet Vecdi Gönül, Büyükelçiliğin uzun zamandan beri irtibatta olduğu bir kişi. Devlet organlarıyla –ve Derin Devlet’le— olan geniş tecrübesi (aşağıda) ona Kemalist müesses nizamdaki birçok kişinin güvenini kzandırdı. Gönül ayrıca askerliğini Cumhurbaşkanı Sezer’le birlikte yapmış –bu klasik olarak insanları birbirine bağlayan bir deneyimdir.
 
 
Taraf