Devlet Sırrı kavramına, Başbakan ve bakanlardan oluşan bir komisyonun karar vermesine yönelik yasanın, üç konunun gizli kalması için çıkarıldığı öne sürüldü. Muhalefet planın, ‘’Oslo görüşmeleri, Büyükanıt-Erdoğan’ın Dolmabahçe zirvesi ve kozmik odaya girme amaçlı Çukurambar’daki suikast iddiasının üzerini örtmek’’ olduğunu öne sürdü.

MHP Kütahya milletvekili Alim Işık, TBMM’deki görüşmelerde Dolmabahçe konusunu dile getirdi ve ‘’ Bu yasa ile Başbakanın Dolmabahçe’deki Büyükanıt görüşmesi, devlet sırrı kapsamında 50 yıl gizlenecek mi? PKK-MİT arasındaki Oslo görüşmeleri de kamuoyundan kaçırılacak mı ? Bu kanundaki asıl amaçlardan birkaçı bunlar mıdır?’’ diye sordu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise ‘’ Başbakan ile Büyükanıt arasındaki görüşme, 2 kişi arasında yapılan özel görüşmedir. Ne konuştukları ikisinin arasındaki sırra bağlıdır. Sayın Başbakan da diğeri de ‘Bunlar benim hayatım boyunca benimle gider. Ben açıklamak durumunda değilim’ dediler’’ açıklamasını yaptı.

OSLO OLAYI

CHP Uşak milletvekili Dilek Yılmaz ise ‘’Oslo müzakere süreci de devlet sırlarından mıdır? ‘’ diye sordu. MHP Osmaniye milletvekili Hüseyin Türkoğlu da bu konuda şunları söyledi:

‘’ Hakan Fidan'ın Oslo’da yaptığı görüşmeler ve teröristlerle imzaladığı iddia edilen protokol devlet sırrı kapsamına alınıp gizlenecek midir? Bölücü teröriste hangi vaatlerde bulunduğu devlet sırrı olarak kabul edilip hem emri veren hem de emri uygulayan adaletten kaçırılacak mıdır? Cumhuriyet savcılarının Fidan hakkında talep ettikleri yargılama izni talebi dört aydır Başbakanın önünde bekliyor. Başbakan bu iddiaları da devlet sırrı kapsamına alıp yargıyla dalga geçecek midir?’’

‘’ÇUKURAMBAR’A SÜNGER ’’

CHP, Bülent Arınç’a suikast iddiasının ‘’Boş çıktığı ve dava açılamadığı’’ asıl amacın ise kozmik odaya girmek olduğu ve olayı kapatmak için de konunun ‘’Devlet sırrı’’ kapsamına alınacağını öne sürüyor. Tasarının görüşüldüğü AB Uyum Komisyonunun CHP’li üyeleri Umut Oran, Oğuz Oyan, Aykan Erdemir ve Ayşe Danışoğlu, yasa tasarısına ekledikleri muhalefet şerhinde, amacın 3 yıldır dava açılamayan ‘’Bülent Arınç suikast iddiasını örtmek’’ olduğunu öne sürerek şu görüşü savundular:

‘’ Bülent Arınç’a suikast iddialarıyla ilgili olarak Genelkurmay’ın kozmik odasına dahi girilebilmiş, mahkeme burada günlerce araştırma yaparak bilgi ve belgeleri incelemiştir. Bu soruşturmanın akıbetinin ne olduğu bir türlü öğrenilememiştir. Bu yasa, bu belirsizliğin üzerine de bir sünger çekecektir’’

Arınç ise suikast iddiasının akıbetini bilmediğini belirterek, ‘’ 19 Aralık 2009’da evimin önünde bir yakalama oldu. 2 subay sivil olarak gelmiş, ihbar ve gözaltılar olmuş. Bu konu suç yok diye takipsizliğe bağlanabilir veya dava açılır, suç vasfını da öğreniriz. Kozmik odada arama yapıldı. Orada hangi dosyalar bulundu, bulundu mu bulunmadı mı, ne yapıldı, yeminle söylüyorum, bilmiyorum’’ dedi. (Gazeteport)