Fortune Dergisi"nin açıkladığı Global 500 listesinde, bu yıl Türkiye"den sadece Koç Holding yer aldı. Koç Holding 44.2 milyar dolar cirosu ile geçen yıla göre 14 basamak yükselerek dünyanın en büyük 172"nci şirketi oldu. Son beş yılda 217 basamak tırmanan Koç, listedeki yükselme trendini kesintisiz devam ettirdi. Koç Holding 2005"de 389"uncu, 2006"da 358"inci, 2007"de 190"ıncı, 2008"de 186"ıncı ve bu yıl 14 basamak daha yukarıya çıkarak 172"inci sırada yer aldı. Koç Holding sıralamada, Canon, Walt Disney, Lufthansa, Bridgestone, McDonald"s, Oracle, Coca Cola, Goodyear, Philip Morris, Dupont, Apple, Philips, PepsiCo gibi birçok dünya devi şirketini geride bıraktı.

Koç Holding son 5 yılda (2003-2008) gelirlerini en hızlı artıran şirketler arasında ise 19"uncu oldu. Buna göre Koç Holding, son 5 yılda gelirlerini yıllık ortalama yüzde 33,8 oranında büyüttü.

ENERJİDE DÜNYA BEŞİNCİSİ

Koç Holding sektörel olarak bakıldığında ise "Enerji Kategorisi"nde dünyanın 5"inci büyük şirketi konumuna yükseldi. Koç Holding CEO"su Dr.Bülent Bulgurlu konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamadı, "Dünyanın en büyük şirketleri içinde yer alma vizyonumuz ile geçen yıl olduğu gibi bu yıl da önemli bir başarıya imza attık. 14 basamak daha yukarıya tırmandık. Bu başarı sadece Koç Holding"e ait değildir. Bu, Türkiye"nin başarısıdır. Bu başarıda payı olan başta Türk halkına, hissedarlarımıza, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize, bayilerimize, hükümetimize, sendikalara çok teşekkür ediyorum. Yurtiçinde en fazla vergi ödeyen, en fazla ihracat yapan, en fazla istihdamı sağlayan, kısacası en büyük olan şirketimizin, dünya sıralamasında her yıl daha yukarıya çıkması, Koç Holding"in başarısının Dünya"da tescili anlamına gelmektedir" açıklamasında bulundu.

BAŞARIMIZIN DÜNYA"DA TESCİLİDİR

Bulgurlu, kendilerini en fazla memnun eden konunun, listede sürekli olarak yer almanın yanında, her yıl daha yukarıya tırmanmaları olduğunu, nitekim 2005"de 389"uncu, 2006 yılında 358"inci, 2007"de 190"ıncı, 2008"de 186"ıncı ve bu yıl 14 basamak daha yukarıya çıkarak 172"inci sırada yer aldıklarını dile getirdi.

Bulgurlu, listede yer alan tek Türk şirketi olmanın, kendilerine büyük onur verdiğini, ancak, Türkiye adına daha fazla Türk şirketinin listede yer almasının kendilerini sevindireceğini ve bunun kısa zaman içinde olacağına inandığını belirtti.

Türk şirketlerinin kıvrak, girişimci ve her şarta hızlı bir şekilde adapte olan yapıları ile ülkemizde elde ettikleri büyüklüğü, küresel alanda yürütecekleri faaliyetler ile daha geniş coğrafyalara yayma kabiliyetlerinin olduğunu ifade eden Bulgurlu, bunun gerçekleşmesi ile Türkiye"nin dünya ekonomisi içinde daha belirgin bir yere kavuşacağını, daha etkin bir bölgesel güç olmaya devam edeceğini vurguladı. - milliyet