Fin şirket Nokia'nın 2007 için 50 milyar euro satış geliri açıklaması ve pazarın yüzde 40'ını ele geçirmesi, cep telefonu endüstrisinde çalkantılara yol açtı. Sektörün üçüncü büyüğü Motorola, cep telefon üretim ünitesini kapatmayı düşünüyor. Motorola yönetimi stratejik bir yeniden yapılanma yönünde harekete geçeceklerini açıkladı. Motorola yöneticileri ilk etapta cep telefonu üretimi yerine radyo vericileri, altyapı ekipmanları, ev elektroniği gibi alanlara yönelmeyi planlıyor.

RAZR ŞİRKETİ KURTARMADI

Motorola'nın 2006 yılında piyasaya sürdüğü ince Razr serisinin satışları 50 milyon doları bulmasına karşın, şirketin karında büyük bir düzelme yaratmadı. Motorola'nın karı son çeyrekte yüzde 84 düşüşle 100 milyon dolara geriledi. Şirketin hisseleri 2001'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Motorola'nın cep telefonu satışları geçen yıl 36 milyar dolar şirketin küresel satış gelirinin yaklaşık yarısını karşılıyor.

Güney Koreli Samsung özellikle Asya pazarları için tasarladığı düşük profilli ucuz cep telefonlarıyla Motorola'yı sollayarak, ikinci sıraya çıktı. Motorola halen üçüncü büyük cep telefonu üreticisi.

ABD basınına yansıyan demeçlerde, Motorola hissedarları cep telefonu üretimini durdurma kararını olumlu karşıladı ve şirketin doğru stratejiye döndüğü yorumları yaptı. Yaklaşık bir yıldır, hissedarlar şirket yönetimine cep telefonu üretimini sonlandırması yönünde baskı yapıyordu.

CEP TELEFONU DEVRİMİNİ ISKALADI

Motorola 1980'lerde ürettiği el radyosuyla mobil iletişimin kitlelere yaygınlaşmasını sağlamıştı. Ancak Motorola, cep telefonu piyasasındaki değişime ayak uyduramadı. Nokia ve Samsung'un çıkardığı internet erişimli multimedya özelliğine sahip cep telefonları, sektörde yeni bir tüketim alışkanlığı başlattı. Yeni kuşak cep telefonları hızla tüm kıtalarda yaygınlaştı. Motorola'nın çıkardığı Razr serisi bu akımı yakalamakta geç kaldı. Son olarak da, Apple'ın iPhone ürünü cep telefonu anlayışını değiştirdi.