BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in, CMK 250, 251 ve 252. maddeleri ile ilgili olarak yapılacak değişiklikle özel yetkili mahkemelerin kapatılmayacağını, hatta sınırlandırılmasının bile sözkonusu olmadığını ifade ettiğini söyledi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i ziyaret eden BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ziyarette üç hususu görüştüklerini aktaran Destici, "Biliyorsunuz kamuoyunda da son günlerde en çok tartışılan konu CMK 250, 251 VE 252. Maddelerin değiştirilmesi. Bu değişiklikler yapıldığında bugün devam etmekte olan bazı soruşturmaların, bazı davalarında etkileneceği yönünde kamuoyunda büyük bir hassasiyet oluştu. İkinci konu biz BBP olarak yargıda teklik istiyoruz. Hem idari yargının hem de askeri yargının ne alt mahkemeler ne de üst mahkemeler olarak devam etmesini istemiyoruz. Bunu da BBP olarak Sayın Adalet Bakanı’na teklif ettik. Üçüncü hususta rahmetli liderimiz Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarımızın hayatını kaybettiği olayla ilgili, birincisi başta da söylediğimiz CMK 250’deki değişiklikle özel yetkili savcılardan çıkacağı gibi endişelerimiz vardı. Bir kere bizzat Sayın Bakan ile görüşerek bunun olmayacağını, yani devam eden davalarda bu değişiklikten etkilenmeyeceği ve özel yetkili mahkemelerde neticelendirileceği bilgisini birinci yetkili ağızdan öğrenmiş olduk." dedi.

Özel Yetkili Mahkemeler konusunda kamuoyunun endişelerini kendisi ile paylaştıklarını kaydeden Destici, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü milli iradenin tam yansıması adına özellikle devam eden dava süreçlerinin akamete uğrayacağı endişesini toplumun endişesini kendisine aktardık. Böyle bir düzenlemenin olmayacağını özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye aleyhine açılan 2404 sayılı kararın Türkiye açısından da tabi ki normal olmadığını, Türkiye’yi uluslararası arenada zora düşürdüğünü kendisi anlattı. Bununla ilgili bir takım düzenlemelerin yapılacağını, yani 4. Yargı paketinde olmasa bile bir düzenleme yapılacağını ama kesinlikle bunun toplumu derinden etkileyen devam eden davaları etkilemeyeceğini kendisi bizzat bize ifade etti."

Malatya Özel Yetkili Mahkemesi'nde Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarımızın davasının görülmekte olduğunu hatırlatan Destici, "Ben Perşembe günü Malatya’da olacağım, avukatlarımızla birlikte hem başsavcı ile hem de dosyaya bakan savcılarla bir görüşme yapacağım. Tabi özellikle Erzurum’a bağlı olan Sivas bölgesinin Malatya’ya bağlanması ile Malatya’daki özel yetkili savcılığın dosya yükü artmıştı. Biz bu konu ile ilgili olarak ta ek savcı gönderilmesini ve bizim dosyalarımıza bakan savcıların da rahat bir şekilde soruşturmaların devam etmesini istedik. Bu talebimizi de kendisine ilettik.” ifadelerini kullandı.

"SADECE GÖREV ALANLARI İLE İLGİLİ BİR DARALTMA OLACAK"

Bir gazetecinin Özel Yetkili Mahkemeler kapatılmayacak mı? sorusuna Destici, "Asla ortadan kalkmayacak. Hatta yetkilerinin de sınırlandırılması diye bir şey söz konusu değil." diye cevap verdi. Sadece görev alanlarının daraltılması ile ilgili olduğunu bunun kendilerinin de teklifi olduğunu vurgulayan Destici, "Çünkü özel yetkili savcılarda ağır dosya yükü var. Örneğin bir üniversitede iki öğrenci grubu kavga ediyor, bu da çete kapsamında sayılıyor ve özel yetkili mahkemeler bakıyor. Tabi bu kadar çok dava yükü olunca da özel yetkili savcılar yada mahkemeler belki de asıl ilgilenmesi gereken davalara zaman ayıramıyorlar. Burada yapılacak değişiklik benim de anladığım görev alanları ile ilgili daraltma...Biz de zaten bunun böyle olmasını istemiştik. Ama tabi bunun yanında sadece görev alanlarının sınırlandırılması değil, bir takım usulle ilgili değişikliklerin de olabileceği izlenimini edindim. Ama şuanda net bir şey yok." şeklinde konuştu.