Deniz Ticaret Odası (DTO) tarafından her yıl gerçekleştirilen sektör toplantılarının ikincisi Kuşadası"nda gerçekleştirildi. DTO Kuşadası Temsilciliği"nde düzenlenen toplantıda denizcilik sektörünün sorunları tartışıldı.
Toplantıya, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek, Kuşadası Liman Başkanı Celal Oral, Kuşadası Sahil Güvenlik Bot Komutanı Hasan Aldemir, Kuşadası Gümrük Müdürü Yusuf Koç ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh ile Denizcilik sektörüne hizmet veren acente sahipleri ve yetkilileri katıldı.
Toplantıda, marinalardaki gümrüksüz akaryakıt satışı, marinalardan maliye bakanlığı tarafından alınan ecri misil vergisi, gümrüklü sahalara tur operatörlerinin girmesi, limanların ve marinaların güvenliği ve gezi teknelerinin bağlantı yerlerinde yaşanan sorunlar dile getirildi. Toplantıda konuşan Kuşadası Setur Marina Müdürü Hakan Tellioğlu, marinalar içerisindeki istasyonlardan normal istasyonlardaki şartlar istendiği için marina içerisindeki istasyonu kapatmak zorunda kaldıklarını ve bu nedenle deniz araçlarına indirimli akaryakıt satışı yapamadıklarını söyledi. Marinaların deniz yüzeyi ile ilgili Maliye Bakanlığı"nın geçen yıl başlattığı ecri misil uygulamasının maliyetlerini artırdığını kaydeden Tellioğlu, “Marinaların deniz yüzeyinden Maliye Bakanlığı ecri misil almaya başladı. Bu da maliyetleri artırıyor. Örneğin geçen yıl Çeşme"den 2 trilyon lira ecri misil alındı. Aynı şekilde Ataköy Marinası"ndan da. Bu durum yat turizmine büyük darbe vuruyor. Yatçılık zaten pahalı, bu durum yatçılığı daha da pahalı hale getiriyor. Bu uygulama bir an önce sona ermeli. Bunun yanında, marinayı daha modern ve çağdaş bir hale getirmek için yeni projeler geliştirdik ancak çalışmalarımız bürokratik engellere takılıyor" dedi.
Bu arada, Deniz Ticaret Odası"nın sektör toplantısında en hararetli tartışma ise gümrüklü alanlara girişlerde yaşanan sorunlar oluşturdu. Toplantıya katılan gemi tur operatörü Sea Song firmasının yetkilisi Mert Kavaoğlu"nun “Gümrüklü sahaya giremiyoruz. Tur operatörlüğünü yaptığımız gemiden para tahsili için bile gemiye gidemiyoruz" şeklindeki tepkisine cevap veren Kuşadası Gümrük Müdürü Yusuf Koç, “ Gümrüklü alanlara girişler yönetmelikle belirlenmiş. Bu yetki sadece geminin acentesine veriliyor. Biz mevzuatı uyguluyoruz" dedi.
Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek de limanlarda güvenliğin en üst düzeyde sağlanması için herkesin kurallara uyması gerektiğini belirterek, “Tur operatörleriyle ilgili hanutçuluk tartışması var. Zaten yasalar müsait değil. Ancak, tur operatörlerine böyle bir izin verilirse bu hanutçuluk şikayetine yol açar. Tur operatörlerinin gümrüklü sahaya girmesine ben taraftar değilim" dedi.
Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen de herkesin yasalara uyması gerektiğini belirterek, “Yasalara göre hareket etmeliyiz. Gümrüklü alanlarda yasa ne diyorsa onu yapmak zorundayız. Ayrıca, Kuşadası"nın güvenliği her şeyin üzerinde" diye konuştu.