9. Cumhurbaşkanı Demirel, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasının ülkeyi böldüğünü iddia etti
9. Cumhurbaşkanı Demirel, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören anayasa değişikliğiyle ilgili olarak, "Hemen hemen Türkiye'de bölünmemiş müessese, bölünmemiş halk kesimi kalmamıştır. Bence ülkenin huzuru bozulmuştur" dedi.

Türkiye'nin açık bir rejime sahip olduğunu belirten Demirel, TBMM'nin "usul ve nizama uygun olarak anayasayı değiştirdiğini", ancak bunun tartışma konusu olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bunun tartışma konusu olması gayet tabidir. Demokratik Cumhuriyet'in laiklik ayağı tartışma içine girmiştir. Anayasa'da değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez olarak nitelenmiş bulunan bu ayağın yandan dolaşarak zedelenmesi şeklinde iddialar vardır. Bu iddiaları temize çıkaracak olan yine ülkenin hukuk sistemidir.

Türkiye'de bölünmemiş müessese kalmamıştır

Mesele TBMM'nin çıkardığı kanunla bitmiyor, ondan ileride Anayasa Mahkemesi var. Anayasa Mahkemesi'ne gidilmesi söz konusudur. Beklenecektir, mahkeme karar verecektir. Daha önce verdiği kararlar var. Yargı organlarının verdiği kararlar var.

Daha önce de söylediğim gibi hemen hemen Türkiye'de bölünmemiş müessese, bölünmemiş halk kesimi kalmamıştır. Bence ülkenin huzuru bozulmuştur. Bir ülkede baroları, üniversiteler, siyaseti bölmek ve halkı bir evin içinde dahi bölmek suretiyle elde edilecek netice, herhalde sevinilecek bir netice değildir. Başka bir şeyi tartışmaya gerek yok her şey neticesi ile ölçülür. Neticede ülkede huzursuz bir Türkiye yarattınız mı, yaratmadınız mı? Yarattık. Ülkede bölünme yarattınız mı, yaratmadınız mı? Yarattık. 'Huzursuzluk ve bölünmenin önemi yoktur' diyenin alnını karışlarım. Yarattınız, bu hoş bir şey değildir, ıstırap içerisindeyim, fevkalade üzgünüm."

Cumhuriyet kendisini taşır!

Bir başka soru üzerine, Cumhuriyet'in kendisi taşıyacak güce sahip olduğunu vurgulayan Demirel, şunları kaydetti:

"Demokratik, laik Cumhuriyete yönelik bir tehdit olduğunu halkın bir kısmı seziyor ki, kurumları seziyor ki tedirgin oluyor. Bu dahi Türkiye Cumhuriyeti'ni ilelebet taşıyabilme gücünün olduğunun işaretidir. Hiç kimse bugünkü düzeni başka bir düzene çeviremez. 'Bundan sonra ne yaparlar acaba başka şeyleri de birer birer değiştirmek suretiyle rejimi değiştirebilirler mi?' Hayır, onu yapamazlar, kimse yapamaz."

Kamuya getirilirse büyük sıkıntı yaşanır

Demirel, türban konusunun ileride kamuda çalışanlar için de gündeme getirilmesi halinde "büyük sıkıntılar ve bölünmeler olabileceğine" işaret etti. Kendisinin 1970'li yıllarda başbakan olduğunu anımsatan Süleyman Demirel, "Üniversitede okumak Türkiye'de zaman zaman büyük sıkıntılar geçirdi. Türkiye'de üniversiteler okunamaz hale geldi şu sebepten, bu sebepten, o sebepten... Gencecik çocuklarımız birbirlerini kırdılar, geçirdiler. İnşallah o durumlara düşmez Türkiye" diye konuştu.