Yargıtay, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Gönül Balkır’ın Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çakır’a mobbing (psikolojik baskı) uyguladığı gerekçesiyle tazminata mahkum edilmesine ilişkin kararı onadı.
Çakır, “Yargıya taşınmış kişisel husumet” nedeniyle yurt dışındaki bir kongreye katılmasına izin vermediği ve kendisine “psikolojik baskı” uyguladığını öne sürdüğü Balkır hakkında 2009’da maddi ve manevi tazminat davası açmıştı. Davayı, 14 Temmuz 2010’daki duruşmada karara bağlayan Mahkeme Hakimi Yurdanur Balkan, manevi tazminat talebini kısmen kabul ederek, Balkır’ın 3 bin TL manevi tazminatı, 3 Aralık 2008’den itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte Çakır’a ödemesine karar vermiş, Çakır’ın maddi tazminat talebi reddedilmişti. Balkır’ın olayda kast ve kusurunun bulunduğu belirtilmişti.
Bu arada, Danıştay 1. Daire de daha önce Balkır’ın “görevini kötüye kullanmak” suçundan ceza mahkemesinde yargılanmasına hükmetmişti.  Çakır kararı şöyle değerlendirdi: “Beni sürgüne gönderdiler. Bütün dersleri elimden aldılar. Akademik çalışma yapmama müsaade edilmedi. Dava ile iş hukuk profesörü hukuk dekanının da mobbing uyguladığı ispat edilmiş oldu.” 
 
 
milliyet