Partisinin AK Parti Meclis Grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, İsrail'e çok sert çıktı. Yaklaşık 6 aydır yaşananları özetleyen Erdoğan, İsrail'e tarihi bir hatırlatma yaptı.

Başbakan Erdoğan partisinin AK Parti Meclis Grup toplantısında konuşuyor. Erdoğan'ın açıklamları şöyleydi:

İsrail, Türkiye başbakanı duygusal davranıyor diyor. Ben duygusal davranmıyorum. Benim duygusallığım Gazze'deki kardeşlerime yöneliktir.

İsrail'in bu operasyonunun altında seçim hesapları var. Buradan İsrailli yetkililere sesleniyorum. Tarih İsrail'in yaptığını kara leke olarak yazacak. Biz sizin dedeleriniz kovulduğu zaman bu topraklarda sizi ağırlayan Osmanlı'nın torunlarıyız.

tarihte kadınların ve çocukların yaşama hakkının kutsal olduğunu en çok bu milletin bilmesi gerektiğini düşünüyorum. İsrail halkının sağduyulu ytepkisine kulak tıkayan bir yönetim var. Türk toplumunun da duyarlılığını da kimse gözardı edemez. Tam iki yıldır gazze abluka altında. Gazze halkı tam iki yıldır tam bir açık hava hapishanesinde tecrit ediliyor. Ramallah sınırında yarım saat aracının içinde bekletilmiş bir başbakan olarak konuşuyorum. hala demokrasiden bahsediliyor. Neyin demokrasisi...

Hâlâ Türkiye arabulucu olur mu diye konuşuluyor.

Biz Olmert ile İsrail-Suriye ateşkesinin beşinci raundunu görüştük. 5-6 saat boyunca telefonla da iki tarafla görüşüp konuyu değerlendirdik. Bundan yaklaşık 1 hafta sonra İsrail uçaklarının Gazze'yi bombaladığını duyduk. Bu Türkiye'ye büyük saygısızlık.

550'den fazla kişi niye katledildi? Pazaryeri okul cami bombalamanın bir izahı var mı? İnsanların üzerine ölüm yağdırarak neyi çözebilirsimniz. Filistinli yaşayan insanda en az diğerleri kadar da yaşam hakkı var. İsrail geleceğe kin nefret tohumları ekiyor. Bu sorunları fdaha da ağırlaştırır. İsrail insanlığın ortak vicdanında çok derin bir yara açtı.

İsrail barışa hiç bu kadar yakın olmamıştı. Ama bu adımlar bombalarla boşa çıkardı. Barış umutları bir kez daha karardı.

Filistin her zaman bizim hassasiyetimiz oldu. Filistinli kardeşlerimizin yanında olduk olmaya da devam edeceğiz. Şunu iyi anlamak lazım. Filistin meselesi sadece Filistinlilerin meselesi değildir. Arapların ve Ortadoğu'nun da meselesi değildir. Bu tüm insanlığın meslesidir.

TBMM başkanımız milletvekillerini kapsayan Filistin'e bir yardım kampanyası başlattı. Vekillerimiz buna gerekli ilgi ve alakayı gösterecektir. Halkımız içinde Başbakanlık tarafından başlatılan bir kampanya var. Halkımız da bu hesaplar aracılığıyla yardımlarda bulunabilir.

Gürcistan konusunda devreye giren uluslararası kuruluşlar neden bugün susuyorlar neden bu konuyu geciktiriyorlar. Uluslararası sivil toplum örgütleri niçin susuyorsunuz, neden? Bunun altında o zaman başka şeyler aramak lazım. Buna çifte standart demiyorum. Bunun adı açıkça çoklu standarttır.

Ortadoğu'nun en demokratik seçimlerinde birisiyle Hamas iktidara geldi. İstedikleri iktidara gelmeyince şimdi yan çiziyorlar. Biz Ortadoğu'yu bir barış havzası olarak görmek istiyoruz. Filistin'de yeni yönetime fırsat verilmeli. Hamas'ın hataları bu vahşete gerekçe olamaz.

Ortadoğu'da barış için yoğun çaba içindeyiz. Soruna sebep olan ülkeler arasında diyalog gayretindeyiz. Tüm dünyayı Gazze'de yaşananları görmeye davet ediyorum.


HABER 7