Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 21. yüzyılın Afrika yılı olacağına ve Afrika'nın yükselen bir aktör olarak öne çıkacağına inandığını belirterek, ''Biz, Afrika'nın bu yükselişinden bir Afrikalı olarak gurur duyuyoruz. Zira kendimizi Afrika'nın bir doğal parçası olarak görüyoruz, onlar da bugün bize böyle hitap ettiler'' dedi.

Türkiye'nin ev sahipliğinde Çırağan Sarayı'nda düzenlenen ''Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakanlar Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı''nın ardından Davutoğlu, Afrika Birliği Dönem Başkanı Ekvator Ginesi Bakanı Eustaquio Nseng Esono ve Afrika Birliği Komisyonu temsilcisi Ramtane Lamamra'nın katılımıyla ortak basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Davutoğlu, tarihi bir toplantının gerçekleştirildiğini belirterek, 2005'i Afrika yılı ilan ettiklerini ve bir açılım başlattıklarını söyledi.

Davutoğlu, Afrika Eylem Planı kapsamında bugün 1. bakanlar düzeyindeki Türkiye Afrika stratejik işbirliğini gerçekleştirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

''53 Afrika ülkesi katıldı. 38 bakan düzeyinde katılım oldu. Türkiye ve Afrika olarak, dost ve stratejik anlamda konuları ele aldık. 21. yüzyılın Afrika yılı olacağına ve Afrika'nın yükselen bir aktör olarak öne çıkacağına inanıyorum. Biz, Afrika'nın bu yükselişinden bir Afrikalı olarak gurur duyuyoruz. Zira kendimizi Afrika'nın bir doğal parçası olarak görüyoruz, onlar da bugün bize böyle hitap ettiler. Aramızda herhangi bir psikolojik bariyer olmadığı gibi, kötü bir hatıra da yoktur. Bu toplantıyı, 21. yüzyılın en önemli stratejik işbirliği alanlarından biri olarak görüyorum.''

-''İlişkiler, 2008'den bu yana çok önemli bir ivme kazandı''-

Davutoğlu, Türkiye-Afrika ilişkilerinin 2008'den bu yana çok önemli bir ivme kazandığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Siyasal anlamda işbirliğimizin göstergesi olarak karşılıklı büyükelçiliklerimizin açılışında çok büyük bir ivme kazandık. Şu ana kadar 15 büyükelçilik açtık. 6'sı da açılmak üzere. Şu an 27 aktif büyükelçiliğimiz var. 2012'de bu sayı 33'e çıkacak. Bu 33 sayısıyla yetinmeyeceğiz ve inşallah bütün Afrika ülkelerinde bir temsilciliğimizin olmasına özen göstereceğiz. Aynı şekilde Afrika'dan da bize bir teveccüh var. Şu anda Ankara'da 17 Afrika büyükelçiliği var. 11 ülke de büyükelçilik açma talebinde bulundu. Afrika büyükelçiliklerinin sayısının 30'a ulaşmasını bekliyoruz.''

Bölgeyle ekonomik ilişkiler anlamında da önemli bir gelişim sağlandığını anlatan Davutoğlu, ''2014'e kadar Afrika ile ticaret hacmimizi 50 milyar dolara çıkarma hedefindeyiz. Kültürel anlamda da Türkiye, Afrika ülkelerine verdiği bursları artırmakta kararlıdır. Her yıl 200 milyon dolarlık bir fonu Afrika Birliğindeki kalkınma projelerine aktaracağız. Başta TİKA olmak üzere, bölgedeki tüm Türk şirketlerinin ve kurumlarının daha faal olmasına yardımcı olacağız'' diye konuştu.

Davutoğlu, THY'nin de Afrika'nın birçok bölgesine seferler düzenlediğini hatırlatarak, THY'ye teşekkürü bir borç bildiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, katılımcıları yarın memleketi olan Konya'ya, Şeb-i Arus törenlerini izlemeye götüreceğini kaydetti.

Afrika Birliği Dönem Başkanı Ekvator Ginesi Bakanı Eustaquio Nseng Esono, Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakanlar Konferansı'ndan yenilenmiş bir ruhla çıktıklarını belirterek, ''Bazı planlar oluştu kafamızda ve biliyoruz ki, bu planlanan hedefler çok kısa zamanda gerçekleşecektir. Afrika'nın hak ettiği yerde olması için Türkiye'nin yapacağı çok şeyi olduğuna inanıyoruz'' dedi.

Türkiye'nin ev sahipliğinde Çırağan Sarayı'nda düzenlenen ''Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakanlar Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı''nın ardından gerçekleştirilen ortak basın toplantısında konuşan Esono, Afrika'nın dünya tarihinde önemli bir yeri olduğunu belirterek, Afrika'nın aynı zamanda sömürgecilik ve kölelik gibi büyük acılar da yaşadığını söyledi.

Esono, geçmişten gelen bu sorunlar nedeniyle Afrika'nın bugün de bir istikrarsızlık sorunu yaşadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Afrika, bugün farklı bölgelerle stratejik ortaklıklar kurmaya başladı, bunların arasında Çin, Japonya ve Hindistan var. Biz bütün stratejik ortaklarımızla pragmatik bir ortaklık oluşturmak istiyoruz. Afrika ülkeleri bugün yeni sürecin içinden geçiyor. Biz de bu süreçte Türkiye ile etkin bir işbirliği yapacağımızı düşünüyoruz. Bunun karşılıklı saygı ve çıkarlar çerçevesinde olacağını düşünüyoruz. Bu toplantı çerçevesinde önemli işbirliği kararları aldık. Daha sonraki zirveler için hedefler belirledik ki, bundan sonraki toplantının Afrika'da bir ülkede gerçekleşmesini istiyoruz. Türkiye, Somali'de de barış yolunda önemli adımlar attı. Maddi anlamda destek de sağladı.''

Esono, Türk şirketlerinin bölgede çok aktif rol üstlendiğini vurgulayarak,''Türkiye ile aramızda ihtiyaçlarımıza cevap veren bir işbirliğimiz var. Bu toplantıdan yenilenmiş bir ruhla çıkıyoruz. Bazı planlar oluştu kafamızda ve biliyoruz ki, bu planlanan hedefler çok kısa zamanda gerçekleşecektir. Afrika'nın hak ettiği yerde olması için Türkiye'nin yapacağı çok şeyi olduğuna inanıyoruz. Afrika fakir bir kıta değil, fakirleştirilmiş bir kıtadır'' diye konuştu.

-''Türkiye'yi takdirle izliyoruz''-

Afrika Birliği Komisyonu temsilcisi Ramtane Lamamra da Türkiye'nin son yıllarda gerek diplomaside gerekse ekonomik anlamda gösterdiği atılımları takdirle izlediklerini dile getirerek, Türkiye'nin dünya kamuoyunda çok önemli adımlar attığını söyledi.

Lamamra, Türkiye'nin Afrika'da son derece hoş bir şekilde karşılandığını belirterek, şunları kaydetti:

''Toplantıda alınan stratejik kararlarla Türkiye-Afrika ilişkileri mevcut durumun çok daha ilerisine taşınacaktır. Türkiye ve Afrika'nın sürdürülebilir kalkınma konusunda yapabilecekleri çok şey var. Bugüne kadar önemli adımlar da atıldı zaten. Bundan sonra yapılacak işbirliği hem Türkiye hem de Afrika için önemli bir kazanç olacaktır. Toplantıda alınan kararları ve taahhütleri yerine getirmek için elimizden geleni yapıyor olacağız.''