Kuşadası İlçesi Davutlar Beldesi'nde 'iyi tarım uygulaması' ile üretilen mandalinaların hasadına başlandı. Mandalinalar, Avrupa Birliği ülkeleri ile yurtiçinde büyük marketlere gönderiliyor.

Turizmiyle öne çıkan Kuşadası'nın Davutlar Beldesi adını, 'iyi tarım uygulaması' ile duyurmayı hedefliyor. Şeftali ve mandalinası ile ünlü Davutlar'da üretimin neredeyse tamamı iyi tarımla yapılıyor. İnsan sağlığına zarar vermeyen zirai ilaçların kullanılması anlamına gelen 'iyi tarım' uygulamasının yapıldığı Davutlar'da üretilen mandalinaların büyük bölümü yurtdışına gönderilmeye başlandı. İyi tarım uygulamasının olduğu bahçelerin çok sıkı denetlendiğini söyleyen Davutlar'ın en büyük üreticisi Murat Çengel, "İyi tarım doğaya ve insana zararı olmayan ilaçlarla yapılır. Hepsi kullanılan ürüne göre ruhsatlıdır. Tarım müdürlükleri uzmanlarının kontrolünde, reçeteyle alınarak kullanılır. İyi tarım uygulaması yapılan bahçeler uzmanların sıkı denetimi altındadır. Bu yöntemle üretim yapılan bahçelerin ürünlerini AB ülkeleri ve büyük marketler sertifika ve laboratuvar analizlerinden sonra güvenle alır. Davutlar'da günümüzde neredeyse bahçelerin tümünde iyi tarım uygulaması var" dedi.

Halk arasında 'gazlı- mumlu' diye tanımlanan mandalinaların AB standartlarında hiçbir zararlı madde içermeyen yöntemle yapıldığını savunan Çengel, "Bu yöntem mandalinalara 5- 25 Ekim günleri arasında uygulanır. Bahçelerden alınan örneklerin şeker ölçümleri yapılır. Mandalinanın içi tatlı, dışı yeşilse özel bir uygulamaya tabi tutulur. Önce yıkanır, sonra kurutulur. Uzun süre dayanması ve hava alıp çürümemesi için üzerine çok ince bir mum tabakası kaplanır. Bu yöntem en büyük narenciye üreticisi ülkeler İtalya ve İspanya'da da Yaygın bir şekilde uygulanır. İçi tatlı mandalinanın kabuğu renk yapsın diye yapılır. Zararlı olsa Tarım Müdürlükleri izin vermez, AB ülkeleri ihracatta kabul etmez" dedi.

Küresel ısınma başta olmak üzere bazı faktörlerin doğanın ve ağaçların dengesini bozduğunu kaydeden Murat Çengel, "Geçen yıl ağaçlar çok yüklüydü. Mandalina rekoltesi çok yüksekti. Yorulan ağaçlarda bu yıl üçte bir oranında ürün azaldı. Davutlar ovasında yılda 15 milyon kilogram olan mandalina üretimi bu yıl 5-6 milyon kilograma düştü" dedi.  (dha)