Almanya'nın Paderborn kentindeki evlerinin önünde oynarken kaçırılan ve daha sonra cesedi bulunan 8 yaşındaki Türk kızı Kardelen Kıraç'a cinsel istismarda bulunduğu ve öldürdüğü iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl hapis cezası istemiyle hakkında dava açılan sanık Ali Kur'un yargılanmasına Söke"de devam edildi. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen duruşmada Kardelen Kıraç"ın yakınları sinir krizi geçirdi. Duruşma sonunda açıklama yapan Kardelen Kıraç"ın yakınları ve avukatları, davanın bir an önce sonuçlanmasını istediler.
Söke Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu yargılanan Ali Kur, anne Döndü Kıraç ve baba Yaşar Yasin Kıraç ile sanığın yakınları ve avukatların yanı sıra cinayeti işlediği iddia edilen kayınpeder Kadir Ayaz da katıldı. Duruşmaya gelişi sırasında Ali Kur'un cezaevi aracından indirildiğini gören anne Döndü Kıraç'ın pencereden ''şerefsiz, hayvan'' diye bağırdı.
Akşam saatlerinde başlayan duruşmada Mahkeme heyeti, duruşmanın başında sanığın eşi Zehra Kur'un ifadesini ve daha sonrada kayınpederi Kadir Ayaz'ın Almanya'da ve Türkiye'de verdiği ifadeleri okudu. Zehra Kur'un ifadesinde eşinin yakınlarının kendisini tehdit ettiğini ancak bir süre sonra Kardelen'i rüyasında gördüğü ve vicdan azabı çektiğinden dolayı gerçekleri söylemeye karar verdiği için ifadesini değiştirdiği okundu.
Zehra Kur ayrıca çocukları olmadığından Ali Kur'un hamile kalması için kendisini başkalarına para karşılığı ilişkiye zorladığını da belirtti.
Zanlı Ali Kur da kendisinin suçlamaları kabul etmediğini, cinayeti kayınpederi Kadir Ayaz'ın işlediğini tekrarladı. Ali Kur, kayınpederi ile yüzleşmek istediğini, kendisinin de gerçeklerin ortaya çıkmasını arzuladığını söyledi.
Mahkeme heyeti Alman polisinin olayın geçtiği bölgelerde detaylı bir araştırma yaptığını, araştırma sonunda ölen küçük kızın üzerindeki bulguların Ali Kur'a ve eşi Zehra Kur'a ait olduğunun DNA testi ile belirtildiğini, üçüncü bir kişiye ait DNA testi bulunamadığını bildirdi. Mahkeme heyeti ayrıca, kanepe üzerinde çocuğu kayınpederinin boğduğuna dair bir objeye rastlanılmadığını bildirdi.
Ali Kur'a ''söyleyeceğin bir şey var mı ?'' sorusu üzerine Ali Kur, ''Açıklamasını nasıl yapayım'' diye cevap verip, kayınpederi ile yüzleşmek istediğini yineledi.Bunun üzerine duruşmaya alınan kayınpeder Kadir Ayaz, daha önce Almanya'da verdiği ifadesinin aynen geçerli olduğunu belirterek, ''Babam yaptı dese daha iyi olurdu belki o kurtarırdı'' diye bağırınca mahkemeye heyeti tarafından uyarıldı.
Bu arada mahkeme heyeti sık sık mahkemeye katılan Kardelen'in anne ve babasını uyararak sessiz olmalarını istedi.
Yapılan duruşma sonunda Mahkeme; zanlının baro tarafından atanan avukatının talep ettiği kayınpeder Kadir Ayaz'ın DNA testi alınmasını reddederken, sanığın DNA testi sonucunda ''cinsel istismar ve hürriyetti tahdit''suçunu işlediği bu nedenle ek dosya hazırlanmasını, tutukluluk halinin devamını ve davanın 24 Aralık'a ertelenmesini karar aldı.
Duruşma çıkışında karara tepki gösteren ölen küçük kızın yakınları sinir krizi geçirirken, davanın uzatılmasına anlam veremediklerini belirttiler.
Kıraç ailesinin avukatı Yasemin Oğuz, Kardelen güneşi görmese de zanlının cezasını bulacağını, ailenin kararın ertelenmesine tepki gösterdiğini söyledi. Zanlı damadı tarafından suçlanan Kayınpeder Kadir Ayaz, “Ben söyleyeceklerimi söyledim. Cezasını bir an önce bulmalıdır” dedi.
Söke'deki duruşmaya Almanya'dan ART 1 Televizyonu muhabirleri de izledi. - iha