Avustralyalı bilimadamları, dünyada her yıl 100 ülkede 20 bin kişinin ölümüne yol açan dang (dengue) humması hastalığının kontrol altına alınmasında yeni bir biyolojik yöntem geliştirdi.

Dang humması virüsü taşıyan sivrisineklere, böceklerde çok sık görülen bir çeşit parazit mikrop olan Wolbachia bakterisi enjekte eden bilimadamları, bakteri taşıyan sivrisineklerin dang virüsü taşımayan yavrular dünyaya getirdiğini gözlemledi.

Avustralya'daki Monash Üniversitesi Bilim Fakültesi Dekanı Scott O'Neil başkanlığındaki bir grup Avustralyalı bilimadamının Nature dergisinde yayımladığı araştırmada, Wolbachia bakterisi enjekte edilmiş sivrisineklerin bakteriyi kolaylıkla yavrularına geçirerek dang humması virüsü taşımayan yavrular dünyaya getirdiğini gösterdi.

Dang humması virüsü taşıyabilen 2500 Aedes aegypti türü sivrisinek embriyosuna Wolbachia bakterisini şırınga eden O'Neill ve arkadaşları, sivrisineklerin hiçbirinde, yumurtadan çıkmalarının ardından dang virüsü taşıyan kanlarla beslenmelerine karşın virüse rastlanmadığını saptadı.

Bilimadamları Wolbachia bakterisi taşıyan sivrisineklerin doğaya salı verilmesi durumunda sivrisineklerden insanlara dang hummasının bulaşmasının büyük ölçüde engellenebileceğine dikkati çekti.

O'Neill, telefonla yaptığı açıklamada ''Gördüğümüz başlıca özellik, bu bakterinin dang virüsünün yayılmasına engelleme yeteneği oldu. Bakteri sivrisineğin vücudundaki bakteriyi neredeyse tamamen yok ediyor'' diye konuştu.

Dişi sivrisineklerden yumurtaları aracılığıyla yavrularına geçen Wolbachia bakterisinin çevre yoluyla bulaşmadığını belirten O'Neill, ''Bakterinin bulaştığı erkek sivrisineğin bakterinin bulaşmadığı dişi sivrisinekle çiftleşmesi durumunda dişi sivrisineğin yumurtalarının hepsi ölüyor. Bu da, dolaylı bir fayda sağlıyor, çünkü bakteri bulaşmış erkek ve dişi sivrisineklerin yavruları normalde yumurtadan çıkıyor... Böylece yumurtaların tamamı Wolbachia bakterisi taşır hale geliyor, bu da nesiller geçtikçe bakterinin sivrisineklerde daha yaygın hale gelmesini sağlıyor'' dedi.

Şimdiye kadar 299 bin bakteri taşıyan sivri sineği Ocak ayından itibaren Avustralya'nın kuzeydoğusundaki 370 bölgede doğaya bıraktıklarını ve 3 ayı aşkın bir süre içinde bakterinin doğadaki sivrisinek nüfusu içinde başarılı bir şekilde ürediğini tespit ettiklerini anlatan O'Neill, bakteri taşıyan sivrisineklerin dang hummasının yaygın görüldüğü Vietnam, Tayland, Endonezya'da doğaya salınması için onay beklediklerini, böylece bakteri bulaşmış sivrisineklerin dang hummasının yayılmasını azaltıp azaltmadığını gözlemleyebileceklerini kaydetti.

Dünya genelinde 100 ülkede 50 milyon insanı etkileyen ve her yıl 20 bin kişinin ölümüne yol açan dang hummasının belirli bir tedavisi veya insanlarda koruma sağlayan bir aşısı bulunmuyor.

Hastalığın yayılmasını önlemenin tek yolu, sivrisineklerin üreme alanlarını yok etme ve böcek ilaçlarıyla sivrisinek nüfusun kontrol altına almak.