İmam, öğretmen, muhtar ve toplum önderlerinden oluşan "akil adamlar" ailelerle görüşüp teröre bulaşan çocuklarını ikna etmelerini isteyecek. 'Eve Dönüş'ten yararlanan üyelere, estetik ameliyat dahil, yeni adres, kimlik ve pasaport verilecek. Durum ciddi ise başka bir ülkeye yerleştirilebilecek

Sınır ötesi iki operasyonla büyük darbe alan PKK'ya yönelik "sivil harekât paketinin" hazırlıkları sürüyor.

Terör örgütü üyelerinin dağdan inmesi için Türk Ceza Kanunu'nun etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddesi esnetilerek, örgütün çözülmesine ilişkin bilgiler veren üyelerin tanık koruma uygulamasından yararlanması sağlanacak.
Milli Güvenlik Kurulu ve Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda belirlenen ana ilkeler çerçevesinde hazırlanan ve geçmişte başlatılan bazı programların genişletilerek uygulanmasını içeren pakette yer alması planlanan önlemler özetle şöyle:

AKİL ADAMLAR İKNA EDECEK: Muhtar, imam, öğretmen, jandarma gibi kırsal kesimde etkili olan isimler gerek duyduklarında esnaf ve cemaat önderlerini de yanlarına alarak çocukları teröre bulaşmış ailelerle görüşecek. Ailelerin ikna edilmesine bölge milletvekilleri de katılabilecek. Ancak ziyaretler gizli tutulacak. Geçmişte gizli genelgeyle yapılan bu uygulama kısmi başarıya ulaşmıştı.

ÖCALAN KAPSAM DIŞI: Dağdan inişleri sağlayabilmek amacıyla TCK'nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddesi esnetilecek. Düzenleme suça karışmış veya karışmamış olan, ancak kendi isteğiyle teslim olan örgüt üyelerini kapsayacak. Örgütün çözülmesine yönelik bilgiler verenlerin cezalarının indirilmesi veya özgür kalmasını öngören düzenlemeden Abdullah Öcalan ve birinci derecedeki örgüt yöneticileri yararlanamayacak.

TANIK KORUMADAN YARARLANACAKLAR: Terör örgütünün, eve dönüşten yararlanan üyelerini bulup öldürmemeleri için ya 221. maddede ya da önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Tanık Koruma Yasa Tasarısı'nda düzenleme yapılacak. Buna göre, eve dönüşten yararlanan üyelere, estetik ameliyat dahil, yeni adres, kimlik ve pasaport verilecek. Geçici olarak geçimlerini sağlamaları için maddi yardım yapılacak. İşi varsa yeri ve alanı değiştirilecek. Durum ciddi ise başka bir ülkeye yerleştirilebilecek.

EKONOMİK VE SOSYAL TEDBİRLER: Eğitim, sağlık, spor, göç, istihdam, ulaşım ve dini konularda alınan önlemler yaygınlaştırılacak. KÖY-DES ve BEL-DES yatırımları artırılacak. Yollar astfaltlanıp köy ve mezralara içme suyu şebekesi götürülecek. Bölgeye atanan 17 bin öğretmenin sayısı 25 bine çıkarılacak. Yeni açılan 292 öğretim kurumu ikiye katlanacak. 1200'ü doktor olmak üzere bölgeye gönderilen 10 bin sağlık görevlisinin sayısı artırılacak. Öğrencilere burs ve ücretsiz özel dershane imkânı verilmesi devam edecek.

TEŞVİKLER ARTACAK: Gelir artırıcı önlemler alınacak. Hayvancılık, el sanatları ve su ürünlerine yönelik projeler desteklenecek. Bu amaçla düşük faizli uzun vadeli krediler verilecek. 2007'de bölgeye verilen 256 teşvik belgesiyle 3 milyar YTL yatırım ve 11 bin kişiye istihdam sağlandı. Teşvikler artırılarak istihdam olanağı genişletilecek. Terörden mağdur olanların zararlarının karşılanmasına devam edilecek.

FİNANS KAYNAKLARI KESİLECEK: Terör örgütünün yurtiçi ve yurtdışı finans kaynakları kesilecek. Bu kapsamda akaryakıt ve uyuşturucu kaçakçılığına göz açtırılmayacak. Uluslararası bağlantıları takibe alınarak ilgili ülkeler nezdinde girişimde bulunulacak.

DİPLOMATİK ATAK: Sınır ötesi operasyonlar sürdürülecek ancak başta ABD olmak üzere AB ve bölge ülkeleriyle diplomatik ilişkiler canlı tutulacak. ABD ile karşılıklı bilgi ve istihbarat akışı aksatılmayacak. Kuzey Irak Bölgesel yönetimiyle dengeli ilişki yürütülecek.

BAKANLAR BÖLGEDE OLACAK

Her ay, hatta haftada bir bakan bölgeye giderek incelemelerde bulunacak. Halkın sorunlarını yerinde belirleyen bakanlar, kendi alanlarına ilişkin olanları anında ve yerinde çözecek. Bu çerçevede Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in başlattıkları geziler genişletilerek sürdürülecek.

KOMUTANLAR SİVİL HALKI KAZANACAK

Bölgede görev yapan askeri yetkililer zaman zaman halkla ortaklaşa düzenlenen etkinliklere katılarak sıcak iletişim kuracak. Halkla halay çeken komutan görüntüleri yaygınlaştırılarak sivil halk kazanılacak.

Kaynak: Milliyet