Emniyet, Hindistanlı firmaya ihtarname çekerken, şirket ek süre istedi. Yelekler yine teslim edilemezse bu defa ihale iptal edilecek.

Cudi Dağı'nda düzenlenen operasyonda 6 mensubunu şehit veren polis özel harekatı şimdi de çelik yelek şoku yaşadı. Askerle birlikte kırsal alanda operasyonlara katılan özel time alınması öngörülen zırh delen mermilere karşı etkili balistik yeleklerin teslim edilmesinde sıkıntı yaşandı.

2 MİLYON 150 BİN LİRALIK İHALE

Emniyet Genel Müdürlüğü, 7 bin 300 özel harekat polisi için geçen yıl Temmuz ayında zırh delici mermilere dahi dayanaklı 5 bin adet çelik yelek alımı için ihale açtı. İhaleyi en uygun teklifi veren Hindistanlı MKU firmasının temsilciliğini yapan Spektrum Limited Şirketi kazandı. 2 milyon 150 bin liralık ihalede işler beklendiği gibi gitmedi.
Hindistanlı firmanın temsilciliğini yapan S.K. şartnamede öngörülen tarihte son nesil balistik yelekleri emniyete teslim edemedi. Firma 11 Mart'ta Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bir dilekçe vererek, çelik yeleklerin "mücbir" sebeplerden dolayı öngörülen tarihte teslim edilemeyeceğini bildirdi. Başvuruda mücbir sebep olarak çelik yeleklerin üretiminin yapıldığı Hindistan'daki doğal afet gösterildi. Firma, teslimat için kendilerine bir ay ek süre tanınmasını talep etti

EMNİYET İHTARNAME ÇEKTİ

Emniyet, firmanın ek süre talebini incelemeye aldı. Hindistanlı firmaya şartnamede öngörülen sürede balistik koruyucu yelekleri teslim etmediği için noterden ihtarname çekildi ve cezalı süre başlatıldı. Firmanın ve üretim yerinin yurtdışında olmasından dolayı firmaya ek süre verilmesi gündeme geldi. Ancak, bu sürenin bitiminde çelik yelekler teslim edilse dahi gecikme yaşanan gün sayısına göre idari para cezası uygulanacağı öğrenildi.

ÖZEL TİME DAĞITILACAKTI

Hindistanlı MKU firması çelik yelekleri 15 Mart'a kadar teslim etseydi bu yelekler Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da terörle mücadele eden özel harekat timlerine dağıtılacaktı. Özel harekat polislerinin halen kullandıkları balistik yeleklerin zırh delici mermilere karşı etkili olmadığı öne sürüldü. Emniyet karargahı, özel tim mensupları dışında bölgede nöbet tutan polislere de her tür silaha karşı koruyucu özellik taşıyan bu çelik yeleklerden almayı hedefliyor.

ESKİ TİP ÇELİK YELEK VARDI

Cudi Dağı'ndaki harekatta pusuya düşürülerek Kanas suikast silahları ile şehit edilen özel harekat polisleri Kadir Can, Cihat Akkaya, Recep Topaloğlu, Arif Mamış, Selim Arslan ve Mustafa Erdoğan'ın eski tip çelik yeleklerle operasyona gittiği iddia edildi. Zırh delici mermilere karşı etkin koruma sağlayan çelik yeleklerin Nisan ayı ortalarında teslim alınacağı değerlendiriliyor. Firmanın "cezalı" ek süreye karşın ürünleri teslim edememesi halinde ise ihalenin iptal edilebileceği öne sürüldü.

BUGÜN GAZETESİ