Türkiye'nin ilk ve tek doğa sporları, keşif ve macera temalı festivali olan Dağ Filmleri Festivalinin ikincisi Ankara'da 13 Nisan'da başlıyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan festival koordinatörü Murat Yılmaz, İstanbul'da 2006 yılından bu yana aralıksız olarak izleyicisiyle buluşan ve bu yıl da 1-6 Martta yapılan Dağ Filmleri Festivalinin programında, yamaç paraşütü, dalış, dağcılık, kaya tırmanışı, base jump, kayak, dağ bisikleti gibi doğa sporlarının yanında keşif, yolculuk, çevre ve doğa belgesellerinin de yer aldığını söyledi.

Yılmaz, National Geographic dergisinin sponsor olduğu, ''The North Face'' ve ''Salcano Bisiklet''in tema sponsorluklarını yaptığı festivalin dopdolu bir program ile Nisan ayında Anadolu yolculuğuna başlayacağını belirtti.

13-17 Nisan'da Ankara'da ikincisi gerçekleşecek festivalin ev sahipliğini ''Çankaya Belediyesi'' ile ''Eski Yeni Art Kat''ın yapacağını anlatan Murat Yılmaz, '''Zirve Dağcılık Ankara Şubesi', 'Usta ve Çırak' ve 'Dağ Kültürü Derneği' ortak organizasyonu ile gerçekleşecek festivalin programında 21 film gösteriminin yanı sıra söyleşiler, fotoğraf ve kitap sergileri ve konser yer alıyor'' dedi.

Festivalde ''Dünyadan'', ''Keşif Ruhu'', ''Doğa-Çevre-İnsan'', ''Bisiklet'' ana temaları altında toplanan filmlerin, izleyicilere keşif, macera, heyecan ve adrenalin dolu saatler yaşatacağını aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

''Genç kuşaklarda kalıcı bir doğa kültürünün yerleşmesi adına önemli bir işlev gören ve bu alanda Türkiye'deki büyük bir boşluğu dolduran Dağ Filmleri Festivali kapsamında, film gösterimlerinin yanı sıra, iki söyleşi ve bir fotoğraf sergisi de düzenlenecek.

Seyirci sayısını her geçen yıl arttıran ve giderek büyüyen bir ilgiyle takip edilen festivalin içeriği de buna bağlı olarak zenginleşmekte. DFF bu sayede kent insanının bir parçası olduğu doğaya olan ilgisinin ve duyarlılığının arttırılması, buna dair bilinç düzeyinin yükselmesi hedefine daha güçlü adımlarla ilerlemekte.

Festivalin etkili olduğu ve kısa sürede fark yarattığı bir başka konu da Türkiye'de doğa belgeselciliğine sağladığı katkı. Geçen yıllar gösterdi ki festivalin varlığı dahi bu alanda eser vermek isteyen amatör ve profesyoneller için başlı başına bir motivasyon kaynağı.''

-22-24 NİSAN'DA İLK KEZ İZMİR'DE-

Bu yıl 22-24 Nisan'da ilk defa İzmir'de de yapılacak olan festivalin ev sahipliğini ''Konak Belediyesi''nin gerçekleştireceğini ifade eden Yılmaz, ''İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları ihtisas kulübü'' ve ''Dağ Kültürü Derneği'' ortak organizasyonu ile düzenlenen festivalin programında 17 film gösteriminin yanı sıra bir söyleşi, fotoğraf ve kitap sergileri ile konserlerin yer alacağını dile getirdi.

Murat Yılmaz, yılın ikinci yarısında Ağrı, Niğde, Bursa ve Antalya'ya da uğrayacak olan festivalin Kayseri, Rize, Erzurum, Eskişehir gibi önemli kentlere gitmek üzere de partner arayışını sürdürdüğünün altını çizdi.

Festivalin ilk başladığı günden bu yana her yıl hızla artan izleyici sayısı ve dinamik içeriği ile şehirdeki insanı doğaya yaklaştırma çabasının yanında dağ ve doğa belgeselciliğine sağladığı önemli katkılarla da dikkat çektiğini anlatan Yılmaz, ''Her yıl izleyicilerine dünyanın en iyi film ve belgesellerini sunan Dağ Filmleri Festivali, bunların yanı sıra düzenlediği etkinliklerle Türkiye'de Doğa Kültürü alanındaki çok önemli bir boşluğu doldurmaya gayret ediyor'' diye konuştu.

Gönüllüler tarafından düzenlenen festivaldeki filmlerin, ücretsiz olarak izlenebileceğini vurgulayan Yılmaz, Başkentte yapılacak film gösterimlerinin yönetmenlerin katılımıyla yapılacağına işaret etti.

Festivalin detaylı programlarına www.dagfilmfest.org adresinden ulaşılabilir.

-FİLMLER-

Festivalin dikkat çekici filmleri şöyle:

YÜKSELEN BİR YAŞAM : Alkışlanan bir dağ kayakçısı ve rehberi olan Ruedi Beglinger'in yaşamını kronolojik olarak anlatıyor. Film, onun ailesinin dağlardaki benzersiz yaşamını ve yedi kişiyi öldüren yoğun çığı takip eden yıllardaki seyahatini izler.

EKSTRA KURU : Aymeric Clouet ve Christophe Dumarest, Fransa Dağcılık Federasyonu'nun genç ekiplerinden birinde Christophe Moulin liderliğinde kendilerini iyi birer alpinist olarak yetiştiriyorlar. Orada, pürüzlü kayalarla çok fazla içli dışlı olmanın bir sonucu olarak, ileri seviyede tecrübe edindiler ve birbirlerini tanımayı öğrendiler. Biri sakin ve içine kapanık, diğeri konuşkan ve hareketli ama dağla ilgili aynı estetik yaklaşıma sahipler ve aynı arzuyu paylaşıyorlar.

GUY LACELLE'İN YAŞAMI : Bu film, 2009'da 54 yaşında iken Bozeman-Montana'da bir tırmanma yarışı sırasında çığa kurban giden dünyanın önde gelen buz tırmanışçılarından biri sayılan Guy Lacalle'in yaşamının anısınadır.

VATANIM : Bu film, yalnızca bir kaç kısa ay dışında tüm yaşamını, Kutsal Vadinin üzerindeki dağlardaki küçük bir çiftçi köyünde geçiren genç bir yerli Peruvian adamın hikayesini anlatır.

KLUNKERZ : Film, arşivsel çekim, fotoğraflar ve söyleşiler ile 1960'ların sonu ve 1970'lerin başında San Francisco'da ''Dağ Bisikleti''nin ortaya çıkış hikayesini anlatıyor.

BİSİKLET RÜYALARI : Onlar on günden az bir sürede Amerika'yı bir uçtan bir uca bisiklet üzerinde kat etmeye azimli, arayış içindeki insanlar, çılgın adamlardır. Ama yaşam boyu anlatılacak bir macera olarak başlayan şey yarışmaya trajedinin karışmasıyla bir anda şekil değiştirir.

MAKALU ? BÜYÜK KARA PİRAMİT : Tunç Fındık'ın Himalaya'da bulunan dünyanın en yüksek 5. zirvesi olan 8463 metrelik Makalu zirvesine tırmanışının kendi amatör kamerasından hikayesi.

FIRTINA'DA MUCİZE : 2007 yılında Alman yamaç paraşütçüsü Ewa Wisnierska dehşetli bir fırtınanın içerisinde kalır. Fırtına onu 10 bin metre yüksekliklere çıkarır. Bu yükseklikte Ewa, dondurucu soğuk, oksijensizlik ve sert hava koşulları ile karşı karşıya kalır. Fakat Ewa, başarılı navigasyonu ile fırtınadan kurtulmayı ve hayatta kalmayı başararak tarihe geçer.

DENİZİ AŞMAK : Bu film, James Castrission ve Justin Jones adlarındaki iki Avustralyalı'nın, Tazmanya Denizi'ni aşmalarının hikayesidir.

TEK BAŞINA : 11 Ocak 2007'de Andrew McAuley, Avustalya'dan Yeni Zelanda'ya deniz kanosu ile giden ilk insan olmak üzere yola çıkar. Bin 600 km sürecek olan yolculuk dünyanın en zor ve yalnız Okyanus yolculuğu olmaya adaydır. Yolculuğa başladıktan 30 gün sonra Yeni Zelanda denizcilik makamları Andrew'in acil drum çağrısını alır.

BİR AVUÇ CESUR İNSAN : Doğu Karadenizin dört vadisi Çağlayan, Arılı, İkizdere ve Senoz halkları, bölgede yapımı planlanan Hidro Elektrik Santralleri (HES) karşısında şaşkındır. Bu film, kendi varoluşuna ve gelecek nesillere karşı duyduğu vicdani sorumlulukla hareket eden bir avuç cesur insanın üç senelik hikayesidir.

KIRMITLI'NIN ÇAPKINLARI : Osmaniye'nin Kırmıtlı Beldesi'nde, Ceyhan Nehri'nin havzasında bulunan yerel yöneticilerin öncülüğünde korunmaya çalışılan küçük bir doğal alanı ve alanda yaşayan yaban hayvanlarını, kuşları, özellikle de Yapıçapkını, İzmir Yalıçapkını ve Alaca Yalıçapkınlarını bir arada ele alan belgesel çalışması.

ENGELSİZ TIRMANIŞ : Türkiye'nin ilk görme engelli dağcısı Necdet Turhan, Ağrı dağı ve Afrika'nın çatısı Klimanjaro tırmanışlarından sonra üçüncü tırmanışını Avrupa Alpleri'nin en yüksek noktası olan 4810 metrelik Mont Blanc zirvesine yapıyor.