Türkiye'de ilk kez bir hastanın kalın bağırsağındaki tümör, ''Da Vinci'' robotu kullanılarak yapılan ameliyatla alındı.

Normal ameliyatlarda hastanın karnında 10-15 santimlik bir kesi yapılırken, Bilkent Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Da Vinci robotuyla yapılan ameliyatla tümörlü kısım, karında açılan 1'er santimlik 5 giriş deliğinden çıkarıldı.

Operasyonu gerçekleştiren Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Cerrahi Klinik Şef Yardımcısı Opr. Dr. Birol Korukluoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez kalın bağırsağının çıkış kısmında kötü huylu bir tümör bulunan 35 yaşındaki rektum kanserli bir erkek hastanın robotik cerrahiyle ameliyat edildiğini bildirdi.

Normal ameliyatlarda bu tür hastaların karnına göbek deliğinden başlayan 10-15 santimlik bir kesi yapıldığını, bu yöntemde ise kalın bağırsaktaki tümörlü kısmın, açılan 1'er santimlik 5 giriş deliğinden çıkarıldığını anlatan Korukluoğlu, robotik cerrahinin hem hasta hem de hekim açısından birçok avantajı bulunduğunu söyledi.

Robotik cerrahide, hastanın gıda alımı ve bağırsak hareketlerinin daha hızlı başladığını, kan kaybı ve enfeksiyon riskinin daha az olduğunu, hastanede daha kısa yattığını belirten Korukluoğlu, hekimin de görüntünün 3 boyutlu olması nedeniyle laparoskopik yönteme göre daha detaylı görebildiğini ve oturarak ameliyat yapabildiğini belirtti.

AYNI ANDA İKİ AMELİYAT

Korukluoğlu, hastanede Da Vinci robotuyla ayrıca bir hastaya aynı anda hem safra kesesi hem de prostat ameliyatı yaptıklarını bildirdi.

Safra kesesinde taş bulunan, aynı zamanda prostat kanseri de olan 65 yaşındaki bir hastanın, talebi de dikkate alınarak, üroloji kliniğiyle birlikte planlanan bir operasyonla ameliyat edildiğini belirten Korukluoğlu, ''Robotik cerrahi uygulanarak hastanın önce prostatı, daha sonra sadece 8 milimetrelik ilave bir giriş deliği açılarak hastanın safra kesesi alındı. Böylece hastanın iki ayrı ameliyat geçirerek hastaneye iki kez yatması önlenmiş oldu'' diye konuştu.

Korukluoğlu, toplam 4 saat süren ameliyatla iki ayrı ameliyatın getireceği ek komplikasyonların da önüne geçildiğini belirtti./sabah