Türkiye'de "Ticari alacaklar (kredi) sigortası" alanında faaliyet gösteren Coface Türkiye'nin Genel Müdürü Belkıs Alpergun, 2008 krizinden bu yana piyasaya, borcunu ödeyemeyen kuruluşların 50 milyon TL hasar ödemesini yaptıklarını, böylelikle 600'e yakın borçlunun uzlaşmasını sağladıklarını söyledi. Alpergun, halen Coface Türkiye olarak "ticari alacaklar sigortası" kapsamında 21 bin Türk şirketinin yaklaşık 5 milyar Euro'luk borcunu teminat aldıklarını bildirdi. 
 
Coface'nin faaliyetlerini dün akşam düzenlediği basınla sohbet toplantısında anlatan Alpergun, dünyadaki ve Türkiye'deki ekonomik konjonktürü iyi analiz eden Türk işletmelerinin giderek artan oranda ticari alacak sigortasından yararlanmaya başladıklarını söyledi. Günümüzde ekonomik krizlerin geçici değil, uzun süre etkili olduğunu ve öngörülü hareket planıyla yönetilmesi gerektiğini dile getiren Alpergun, "Bu nedenle işletmelerimiz yeni stratejileri içerisinde mutlaka alacaklarının yönetimi için profesyonel desteğe ihtiyaç duyuyorlar. Alacak riskini doğru yönetebilmek için önce belirsizlik ortamından çıkmak gerekiyor. Böylece, yeni pazarlara açılabilir ve vade rekabetinde güvence altında olacakları için eşit şartlar elde edebilirler" dedi. 
 
"DÜNYA ORTALAMASINA GÖRE DAHA DÜZENLİ ÖDÜYORUZ"
 
Coface Türkiye olarak, 2008 kriz yılından bugüne piyasaya 50 milyon TL nakit hasar ödemesi yaptıklarını açıklayan Alpergun, bu hasarın çoğunu 1,5 yıllık dönemde ödediklerini, bu ödemelerin ciddi bir kısmını piyasadan geri toplayabildiklerini bildirdi. Türkiye'de 2008'in son üç aylık dönemi ile geçen yılın son üç aylık dönemine bakıldığında ciddi farkların görüldüğüne dikkati çeken Alpergun, "Ciddi sorunlu bir devre geçirdik. Fakat çok hızlı geri dönüşler yaşandı" dedi. 
 
Türk alıcısının borcuna daha fazla sadık olduğunu vurgulayan Alpergun, "Dünya ortalamasına göre daha düzenli ödüyoruz. Şu anda hasar oranı düşük" dedi. İşlemlerinin yüzde 30'unun ihracat poliçeleri üzerine kurulu, yüzde 70'inin yurtiçine yönelik olduğunu vurgulayan Alpergun, ağırlıklı olarak tekstil, ilaç, otomotiv yan sanayi, IT müşterilerine hizmet verdiklerini söyledi. 
 
"COFACE, TÜRKİYE'NİN NOTUNU YÜKSELTEN İLK KURULUŞ OLDU"
 
Coface'ın, 2010 yılı temmuz ayında Türkiye'nin ülke riski notunu 'yatırım yapılabilir' A4 seviyesine yükselten ilk kuruluş olduğunu açıklayan Alpergun, "Coface, bir Moody's, Fitch ya da S&P gibi bir kuruluş değil. Onlar, ülkelerin borçlarını ödeyip ödeyemeyeceklerine bakıyorlar. Coface, alacak sigortası yaptığı için ülkedeki ticari borçların geri dönüşüne, o şirketler borçlarını ödeyebiliyorlar mı? Ona bakıyor. Notu da bu anlamda verdi" dedi. Alpergun, Coface'ın Yunanistan'a verdiği notun B seviyesinde olduğunu söyledi. 
 
"21 BİN TÜRK ŞİRKETİNİN 5 MİLYAR EUROLUK BORCUNU TEMİNAT ALDIK"
 
Türkiye'de 3 milyonun üzerinde KOBİ olduğunu, 10 kişi ve üzerinde işletmeler düşünüldüğünde 1.5 milyon civarında bir şirket sayısından söz edilebileceğini belirten Alpergun, "Bizim şu anda yaklaşık 5 milyar Euro muadili, yaklaşık 21 bin Türk şirketini üzerinde aktif limit taşıyor Coface. Yani 21 bin Türk şirketinin 5 milyar Euro’luk borcunu teminat altına aldık. Bunun karşılığında 200'ün üzerinde poliçelimiz mevcut" dedi. 
 
Bugün database'lerinde 50-55 bin şirketin olduğunu kaydeden Alpergun, "Herhangi bir şekilde kredi vaktinde ödenmezse biz devreye giriyoruz. Bizim devreye girmemiz, herhangi bir banka gibi kesip atmaktan ziyade, ticareti sürdürerek 'nasıl farklı bir ödeme planı ile işlem yaparız', 'nasıl geri tahsil ederiz'e bağlanır genellikle. Bizim poliçemiz aslında, satıcı şirketin alıcıya açacağı kredi seviyesini baştan tespit ettiği için, genellikle riskli bulduğumuz yerlerde, yani onu kaldıramayacağını düşündüğümüz alıcılarda uyarırız mutlaka poliçelimizi. Bu ciddi bir kontrol mekanizması" dedi. 
 
"BORSA DIŞINDAKİ ŞİRKETLERİN MALİ VERİLERİNE ULAŞMAK, İĞNEYLE KUYU KAZMAK GİBİ"
 
Başta KOBİ'ler olmak üzere yurt içi ve ihracat risklerini güvence altına almak isteyen her sektörden işletmenin, ticari alacak risklerini minimize eden ve tahsilatı garanti altına alan "Coface Yaklaşamı"ndan giderek daha çok yararlanmaya başladığını söyleyen Alpergun, kuruluş olarak hedeflerinin, ticari alacak sigortasını ülke genelinde yaygınlaştırmak olduğunu ifade etti. Marmara bölgesi'nin yanı sıra, Bursa bölgesinde konuşlanmaya başladıklarını, İç Anadolu bölgesinde ise Ankara üzerinden harekete geçtiklerini kaydeden Alpergun, "Böylece amacımız, Türkiye genelinde yayılmak" dedi. Türkiye'de ticari alacak sigortasının yeni bir ürün olduğunu, 2008 yılından başlayarak bu konuda ciddi bir bilinçlenme gördüklerini söyleyen Alpergun, Türk Eximbank'ın ihracat işlemlerinde bu işi yıllardır yaptığını, ancak onun da limitli seviyelerde olduğunu kaydetti. 
 
Enflasyonun yüksek olduğu dönemde değerlemelerde zorluk yaşandığını, günümüzde ise her şeyin net olduğunu ve değerleme yapılabildiğini kaydeden Alpergun, bugünlerde yaşanan belki en büyük sıkıntının, şirketlerin mali verilerine ulaşmak olduğunu, o sıkıntının da Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) yürürlüğe girmesi ile şirketlerin mali verilerini web sitesinde yayınlamaya başlaması ile birlikte aşılabileceğini vurgulayarak, "Vergiye tabi bilanço kar-zararlarına bile ulaşabilsek çok daha kolay olacak. Bu şirketlere belli limitleri tahsis edebilmek için önemli bir zaman harcıyoruz. Borsa dışındaki şirketlerin mali verilerine ulaşmak, gerçekten iğneyle kuyu kazmak gibi" yorumunda bulundu. 
 
"600 BORÇLUNUN UZLAŞMASINA YARDIMCI OLDUK"
 
Alpergun, gerek Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), gerekse Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) gündemine, hiç olmazsa kredi sigorta şirketlerinin de mutlaka kara liste mevcut bilgilerine ulaşabilirliğinin sağlanmasını sokmaya çalıştıklarını belirterek, "Bizim aldığımız risklerin kontrolü açısından da bu önemli" dedi. 
 
Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Alpergun, "50 milyon TL hasar ödemesi ile bir anlamda kaç şirketin iflastan kurtulmasına yardımcı oldunuz" sorusu üzerine, "600'e yakın borçlunun uzlaşmasına yardımcı olduk. Son üç yılda" yanıtını verdi. Alpergun, önümüzdeki yıl yüzde 45 büyümeyi hedeflediklerini, 2011 yılını ise 11 milyon Euro ile kapatmayı amaçladıklarını bildirdi.