Edinilen bilgiye göre, son aylarda özellikle terör örgütü elebaşının cezaevi koşulları bahane edilerek artan izinsiz gösterilerde ön plana atılan çocuklar, dışlama, yasaklama gibi yöntemlerle sokağa çekilmeye çalışılıyor.

Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğünün yaptığı araştırmalar, aynı sokakta oturan gençlerden örgüt sempatizanlarının önce yanına birkaç arkadaşını alarak, gösterilere katılmayanların evine giderek görüşme yaptığını ortaya çıkardı.

Örgüt adına konuşanların "gösterilere katılmazsan, mahallede ne alışveriş yapacağın bakkal kalır, ne de konuşabileceğin kimse" diye baskı kurarak diğer vatandaşları da sokak eylemlerine zorladığı belirlendi.

-"KİMSE BENİMLE KONUŞMUYOR"-

Özellikle çocukların bu baskıya sıklıkla maruz kaldığı belirtildi.

Çocukların oyun oynamasına bile izin verilmezken, özellikle ağabeyi veya babası örgütle bağlantılı olan yaşıtlarından baskı gördüğü öğrenildi.

Bir emniyet yetkilisi, bunun en çarpıcı örneğini yaşadığı bir konuyla ilgili bilgi verirken, şunları kaydetti: "İzinsiz gösterilerde görevlendirildiğimiz sırada bir çocuk hıçkırıklar içinde ağlayarak bizlerin gözünün içine bakıyordu. Bir arkadaşımın vasıtasıyla çocuğu yanıma çağırdım. Neden böyle ağladığını sorduğumda, "Kimse benimle konuşmuyor, onlarla oyun oynamama izin vermiyor" diye cevap verdi. Nedeni olarak da "Size taş atmamı istiyor, ancak annemler karşı çıkıyor" dedi. İlk kez "mahalle baskısı" denilen şeyi bu kadar yakından hissettik. Daha sonra aynı sıkıntıyla farklı noktalarda birçok gencin karşılaştığını gördük. Hatta gözaltına alınanların ifadelerinde bile açık olarak yer alıyor." Örgüt sempatizanlarının, gösterilere katılmamakta direnenlerin markete, fırına veya okula giderken kullanacağı ara sokakları kapatarak, "geçişine izin vermediği" de tespit edildi.

Baskı politikalarında şiddeti sıklıkla kullanmayan örgüt sempatizanlarının, tüm bu yaptıklarına karşın halen gösteriye gelmeyenlerin ise evlerinin camlarını taşladıkları, hatta gösteriler sırasında polise atarmış gibi molotofkokteyli attıkları belirlendi.

-"BASKI VE SALDIRI" GRUBU-

Adana"da gösterilerin yoğunlukla gerçekleştiği Ova ve Şakirpaşa mahallelerinde düzenlenen bir operasyonda, 18 yaşından küçük S.B, R.B. ve S.A.

ile O.E. (19), A.Ö. (20) ve A.B. (19) gözaltına alındı.

Zanlıların bir kısmının eylemlere katılımcı toplayabilmek için baskı kurduğu, diğerlerinin ise gösterileri organize ederek, polise karşı saldırıda ön sırada yer aldığı belirlendi.

Gözaltına alınanların evlerinde yapılan aramada yüzlerini gizlemeye çalıştıkları poşu, parmak izi bırakmamak için kullandıkları eldiven, molotofkokteyli, torbalar içinde özel olarak toplanmış taşlar, misket ve sapan ile hava fişek için özel düzenek ele geçirildi.

Zanlılardan O.E"nin (19) hava fişek için özel düzeneği kullandığı belirlendi. Havai fişekleri roketatar gibi kullanan O.E"nin birleştirdiği fişekleri, tahtadan rampanın üzerine bantladıktan sonra omuzuna alarak polise karşı kullandığı belirlendi.

A.Ö. ve A.B"nin ise mahalledeki gençlere baskı kurarak, sokak eylemlerine çağrıda bulunduğu tespit edildi.

Gözaltına alınan zanlılar, çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı./milliyet