Bu kapsamda gerçekleştirdiği denetimlere ağırlık veren İzmir SGK İl Müdürlüğü, kent genelinde 15 yaşından küçük 13 bin 213 sigortalıya ilişkin denetimlerine devam ediyor.

Nisan 2009 tarihi itibariyle bin 132 denetimi sonlandıran müdürlük, incelenen çocuk sigortalılardan çalışmaları fiili olmadığı tespit edilen bin 27 kişinin sigortasını iptal ederken, fiilen çalıştığı belirlenen sigortalı sayısı 105'te kaldı.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan İzmir SGK İl Müdür Vekili Mustafa Keskin, bildirimleri incelemeyi sürdürdüklerini, incelemesi tamamlanan dosyaların yaklaşık yüzde 95'inin iptal edildiğini bildirdi.

Sigortalılığı iptal edilen çocuklar arasında, arasında bir reklam ajansında gösterilen CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun torununun da bulunduğunu ifade eden Keskin, sigortaları iptal edilenler için ödenen primlerinin devlete gelir kaydedildiğini belirtti.

Keskin, şöyle konuştu:

''Bu muvazaalı bir işti. Yasadan etkilenmemek için yapmışlardı bunu. Aslında sigortalı olmaması gerekenler sigortalı gösterilmişti. Şimdi yanlış düzeltilmiş oldu. Bu kişilerin ödedikleri primler kuruma kalacak, hiç sigortalı olmamış gibi davranılacak. Yani yapılan sigorta onlar açısından hiçbir işe yaramadı.''

Keskin, sosyal güvenlik reformu ana mantığın, emeklilik yaşını ve ödenen prim günlerini ertelemek olduğunu hatırlatarak, yasa çıkmadan önce binlerce kişi sigortalı gösterilince yasanın mantığının da ortadan kalktığını söyledi.

Keskin, ''biz geleceği planlarken, planlama yaptığımız insanlar şimdiden sigortalı olup o planlamanın dışına çıkmak istediler. Yasayı bilen, gözü açık insanlar bundan yararlanırken, garip vatandaş, hiç haberi olmayanlar bunun dışında kaldı. En azından böyle bir adaletsizlik vardı. O da ortadan kalkmış oldu'' diye konuştu.