Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seher Çakır, nezlenin çoğunlukla virüslerin sebep olduğu enfeksiyon olduğunu belirterek, ayakların ıslak kalmasının vücut direncini kırarak enfeksiyona yol açabileceğini ifade etti.

Bebeklerin nezle ve grip gibi hastalıkları daha ağır geçirebileceğine dikkat çeken Çakır, özellikle 2-3 aylığa kadar olan bebekleri hasta kişilerden olabildiğince korumak gerektiğini vurguladı.

Bebeğin beslenmekte zorlanıp hızlı ya da zorlanarak nefes alıp veriyorsa mutlaka doktora götürülmesi gerektiğini ifade eden Çakır, “Nezle ve buna bağlı burun tıkanıklığı, çocuklarda en sık gördüğümüz belirtilerdendir. Burun havanın vücuda giriş kapısıdır. Burada hava ısıtılır, tozlarından arındırılır ve nemlendirilir. Havanın burun içinden rahat geçebilmesi için üç koşul vardır.

Birincisi burun yapısının düzgün, burun etlerinin normal büyüklükte olması gerekir. İkincisi, burun mukozası denilen, burnu döşeyen tabakanın sağlıklı, üçüncüsü de burun salgılarının akışkan olması gerek. Nezle, rhinovirus ailesinden bir virüsün burun mukozasına girmesi ile başlar. Burun akar, tıkanır hapşırıklar artar, hafif ateş ve halsizlik hissedilir” dedi.

“NEZLE KULAK İLTİHABINA DÖNÜŞEBİLİR”

Nezlenin iyi tedavi edilmediği zaman orta kulak iltihabına, sinüzite veya bronşite yol açabileceğini söyleyen Çakır, “Halbuki yapılacak şey basittir. Burun açıcı sprey veya damla 2-3 gün kullanılmalı. Antibiyotiğe hemen başlanmamalı ve gerekirse ateş düşürücü ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır. Burnu tıkalı olan bebek emmekte güçlük çekeceği için burnuna steril tuzlu su yani serum fizyolojik damlatılmalı ve doktora burun açıcı (dekonjestan) damla kullanılıp kullanılamayacağı danışılmalıdır. Bu ilaçlar genellikle doktora danışmadan kullanılmamalı. Özellikle kış günlerinde kalorifer ile ısıtılan odalarda havanın kuru olması sebebiyle nezle olan çocuklarda boğaz tahrişleri sık görülebilir. Bunun önlemenin en kolay yolu odayı nemlendirmek ve bunun için kalorifer üzerine ıslak bez ya da buhar makinesi kullanmaktır” şeklinde konuştu.

“AĞZI KURUYAN BEBEK DOKTORA GÖTÜRÜLMELİ”

Giderek güçsüzleşen, ağzı kuruyan, bezi 3-4 saat kuru kalan bebeğin doktora götürülmesi uyarısında bulunan Çakır, “Daha büyük çocuklarda soğuk algınlığı genellikle ateşli olur. Birkaç kez kusabilirler. Ancak nezle tam başladığında ateşleri düşer ve nezleye bağlı burun akıntısı gibi rahatsızlıklar ön plana çıkar. Bazen virüslerin zayıflattığı vücutta bakteriler ikincil enfeksiyonlara yol açabilir. Uzayan nezleye ateş, sarı-yeşil burun akıntısı, kulak ağrısı veya işitme kaybı, öksürük iştahsızlık eklenirse orta kulak enfeksiyonu, bronşit, zatürre gibi bir ikincil enfeksiyon düşünülmeli. Bu tür enfeksiyonların tedavisi doktor tavsiyesiyle antibiyotiklerle yapılır. Boğaz ağrısı, ateş ve halsizlik şikayetiyle gelen çocuğun sadece nezle mi yoksa grip mi geçirdiğini anlamak her zaman kolay değildir” şeklinde konuştu.