ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, bugün bir araya geldikleri Kudüs'te ortak basın toplantısı düzenledi.
22 aydır ilk kez gittiği İsrail'e Mısır'dan geçen ABD Dışişleri Bakanı Clinton, İsrail Cumhurbaşkanı Peres ile Mısır'daki siyasi durum, İran'ın nükleer programı ve İsrail ile Filistin arasındaki barış süreci konularını görüştü. Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Clinton, "Şu an bir belirsizlik zamanı olduğu gibi, fırsat zamanıdır da. Paylaştığımız hedefler olan güvenlik, istikrar, barış ve demokrasinin yanı sıra daha iyi bir geleceği bekleyen bölgedeki milyonlarca insanın refahını da geliştirmek için bir şans var. Bu gibi zamanlarda bizim gibi arkadaşlar birlikte düşünmeli ve davranmalı. Biz zeki, yaratıcı ve cesur olmaya çağırılıyoruz" ifadelerini kullandı.

İsrail Cumhurbaşkanı Peres de Clinton'a, "Pozisyonunuzu çok takdir ediyoruz. Duruşunuzun derinliğine, bağlılığına ve kararlılığına güveniyoruz ve ortaklık hissediyoruz. İran'ın kendi kültür ve geleneklerine dönerek bütün özgür uluslar arasında kimseyi tehdit etmeyen ve tehdit edilmeyen özgür bir ulus halini almasının uzun sürmemesini umuyorum" dedi.

Mısır konusunda da konuşan Peres, "ABD gibi İsrail de en büyük Arap ülkesi olan Mısır'la barışı bozmamayı istiyor" ifadesini kullandı. Mısır'ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Mısır'ın İsrail ile arasındaki barış anlaşmasını bozmayacağını ve uluslararası anlaşmalara uymaya devam edeceğini Clinton'a bildirmişti.

Clinton'un bugün İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Başbakan Benjamin Netanyahu Haberleri'>Benjamin Netanyahu ve Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad ile de görüşmesi bekleniyor. Filistin ve İsrail arasındaki barış görüşmeleri, 2010'da Netanyahu'nun Filistinlilerin taleplerini reddetmesi üzerine dondurulmuştu.