Aile Sağlığı Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat; cinsellik konusundaki şehir efsanelerini ve bunların doğrularını anlattı:

YANLIŞ 1 ERKEK HER ZAMAN CİNSEL İSTEK DUYAR
Erkekler her zaman ve sürekli cinsel istek duymazlar. Hormonlar, hastalıklar, ilaçlar, duygular, düşünceler, ilişkiye dair nedenler, sigaraalkol kullanımı ve stres gibi birçok faktör cinsel isteği azaltabilir. Dolayısıyla bir erkeğin cinsel isteksizlik yaşaması da her zaman eşinden soğuduğu anlamı taşımaz.

YANLIŞ 2 YAŞLILIK SÜRECİ CİNSEL HAYATI BİTİRİYOR!
Yaşlılık süreci boyunca tüm vücut fonksiyonlarında doğal bir yavaşlama olur ancak bu durum cinselliğin bittiği anlamına gelmez. Ülkemizde birçok erkek; yaşlanma sürecinde sıklaşan cinsel sorunları normal kabul ediyor ve cinsellikten emekliye ayrılıyor. Oysa tüm sorunların bir tedavisi vardır ve hayat boyu keyifli bir cinsellik yaşamak mümkündür.

YANLIŞ 3 FAST-FOOD SEKS TATMİNİ ARTIRIYOR
Fast-food seks dediğimiz; hızlı başlanan, hızlı yaşanan ve hızlı tüketilen cinsel ilişkiler bazı kişilere göre tatmini artırsa da, uzun vadede cinsel ve duygusal tatmini azaltır. Sonuçta seks sadece biyolojik bir ihtiyaç değildir; psikolojik ve duygusal tatmin için de gereklidir.

YANLIŞ 4 KALP HASTASI CİNSEL İLİŞKİDEN KAÇINMALI
Kalp testlerinden biri olan efor testinde problem yaşamayan kişilerin, cinsellikten uzak durmalarına gerek yoktur. Kabaca şöyle düşünebilirsiniz; 10 saniye içinde, 20 merdiveni rahatlıkla çıkıyorsanız; cinsel ilişki kurmanızda hiçbir engel yoktur. Ancak yine de buna kalp uzmanları karar verilmelidir.

YANLIŞ 5 EVLİLİKLE BİRLİKTE İLİŞKİ SIKLIĞI AZALIR
Uzun süreli ilişkilerde hislerde azalma görülebilir ama her çift bunu yaşayacak diye bir kural yoktur. Testosteron düşüklüğü ya da hormonal değişim nedeniyle istek azaldıysa, bunu evliliğe bağlamak doğru değildir. Uzun süreli ilişkilerde cinsel beraberlik sıklığının azalması normaldir ama önemli olan tatminkar olup olmadığıdır.

YANLIŞ 6 UYGUN ZAMANDA SEVİŞMEK GEREKİR
Spontan cinsellik şu anlamda önemlidir: Cinselliği; sürekli zaman, mekan ve koşulların uygun olduğu anda yaşayamazsınız. Çok yorgun olsanız da, kendinizi bakımsız hissetseniz de; bazen kendiliğinden gelişen karşılıklı istekler olabilir. Bunun keyfini çıkarmalısınız.

YANLIŞ 7 SERTLEŞME İLACI İSTEĞİ ARTIRIR
Bu ilaçlar sadece cinsel istek varsa işe yarar. Ayrıca performans ilaçları, her sertleşme sorunu yaşayan erkekte başarılı sonuç vermeyebilir. Bu kişiler "Bu bile işe yaramadı" diyerek şiddetli bir performans kaygısı duyarlar ve tedavi olamayacaklarını düşünürler.

YANLIŞ 8 ALKOLÜN PERFORMANS TA BÜYÜK ETKİSİ VARDIR
Az miktarda alınan alkol, cinsel olarak uyarıcı olsa da; yüksek miktarlarda alkol tüketimi depresan etki yaratarak fonksiyon kaybına, hatta sertleşme problemine yol açar. Yapılan araştırmalar; kadınlarda da aşırı alkol tüketiminin cinsel sorunlara yol açtığını gözler önüne seriyor. Eğer alkol alışkanlığınız varsa; almanız gereken optimal miktar erkekler için günde 2, kadınlar içinse günde 1 kadeh olmalıdır.


YANLIŞ 9 CİNSEL YAŞAMDA İLİŞKİ SIKLIĞI ÇOK ÖNEMLİDİR
Cinsel ilişki sıklığı herkese göre değişir. Bu bazı çiftler için her gün, bazıları için haftada ya da ayda birkaç kere olabilir. Önemli olan cinsel ilişki sıklığından ziyade; yaşanan cinselliğin hem erkek, hem de kadın için fiziksel, duygusal ve psikolojik tatmin sağlamasıdır.

YANLIŞ 10 ERKEKLERİN MENOPOZU ANDROPOZ DÖNEMİDİR!
Çok yanlış bir düşüncedir; menopoz ile andropoz arasında ciddi farklar vardır. Menopoz bir-iki yıl içinde hızla başlarken, andropoz yavaş yavaş ortaya çıkar. Menopozda; östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte, kemik erimeleri, depresyon ve zihinsel zayıflama meydana gelir. Andropozda; erkekler bazı değişiklikleri yıllar içinde fark ederler. Ayrıca testosteron seviyelerinde de sadece belirli bir miktarda azalma olur.