Türkiye’de her 100 kişiden 10’unda görülen kulak çınlaması sürekli oluyorsa, beyin tümörüne işaret ediyor da olabiliyor. Kulak çınlaması hem yaşam kalitesini düşürüyor hem de önemsenmediğinde ciddi hastalıklara neden olabiliyor.

Özellikle genç yaştaki kişilerde tek taraflı olan ve işitme kaybı veya baş dönmesi ile birlikte başlayan çınlamalarda mutlaka kulak burun boğaz hekimine başvurmak gerekiyor. Kulak çınlaması bu belirtilerle geliştiğinde beyin tümörü gibi ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Serdar Baylançiçek kulak çınlamasının altında yatan nedenleri şöyle anlatıyor:

“Dış kulak yolunu kapatabilen kulak kirleri ve sesleri algılayan iç kulak organında yaşanan sorunlar da kulakların çınlamasına neden olabiliyor. Halk arasında kansızlık olarak adlandırılan anemide, çinko, B12 eksikliğinde, nadir olarak görülse de kafa içi tümörlerde çınlamaya rastlanıyor.

Hipertansiyon, damar sertliği, boyun damarlarındaki daralmalar, diyabet, kanda yağ ve kolesterolün artması da çınlama sebebi olabiliyor. Damarsal kaynaklı çınlamalar kalp atımı ile ritmik bir ses üretiyor ve bu ses dışarıdan başka bir kişi tarafından da duyulabiliyor.

KBB Uzmanı Doç. Dr. Serdar Baylançiçek, çınlamanın altında yatan neden saptanmadığı takdirde bu sorunun ortadan kaldırılamadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: Nedeni belirlenebilen çınlamalar için bazı hastalar tedavi olabilirken, yöntemler bazen de işe yaramayabiliyor.”